Főoldal Hírek Kultúra Kezdetét vette a hóvirág ünnep az Alcsúti Arborétumban

Kezdetét vette a hóvirág ünnep az Alcsúti Arborétumban

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,402
 ehaccp_topbanner3.jpg

Bár az egybefüggő virágmező még várat magára, a korai tavasznak köszönhetően már az arborétum több pontján virítanak a hóvirágok. A tavalyi évhez képest egy hónappal hamarabb vette kezdetét az országszerte felkapott esemény, amely vélhetően még márciusban is kitart – írja a hirado.hu.

 

Hamarosan teljes pompájában látogatható az alcsúti hóvirágmező

Évek óta látogatók ezreit vonzzák az Alcsúti Arborétumba a csodálatos látványt keltő, két és fél hektáron elterülő fehér hóvirágok, amelyek a tapasztalatok szerint négy héten át virulnak.

A hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítették az alcsútdobozi birtok kertészei, majd újabb és újabb fajtákkal gyarapították.

A kora tavasszal nyíló hóvirágok között, hét hóvirágfaj, huszonnégy fajtája tekinthető meg Magyarország legeredetibb angolparkjában.

A szervezők idén is sok érdeklődőre számítanak, akiknek azt javasolják, hogy a tumultus elkerülése érdekében közelítsék meg a létesítményt vonattal, illetve autóikat hagyják inkább Felcsúton, és a Puskás Akadémiánál szálljanak fel a Vál-völgyi kisvasútra, és azzal folytassák útjukat az arborétum felé.

 

Forrás: Pixabay.com

 

2005 óta élvez védelmet az emberi kapzsiság miatt

A köztudatban a tavasz hírnökeként is emlegetik, mivel megjelenése általában a jó idő érkezését hirdeti a hideg, fázós napokat követően. Tiszta, fehér szirmai reményt csempésznek a borongós szürkeségbe. Éveken át a nőnapi köszöntések elmaradhatatlan kelléke volt, aztán egyszer csak sokak felháborodására eltűntek a piacokról a csokrok.

Azonban az emberi mohóság és kapzsiság miatt szükségessé vált a faj védelme azt követően, hogy a virág hagymáját a hóvirágmezőkről már ipari mértékben kezdték felszedni, és külföldre exportálni. A gyűjtögetők ezzel nem kevés kárt okoztak az erdők növényvilágában, és mivel sok esetben csak a satnyább bokrokat hagyták érintetlenül, ezzel le is rontották az állományt.

A 2017-es év vadvirágának választott hóvirág 2005 óta élvez védelmet. Eszmei értéke 10 ezer forint, már egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik. A védelem természetesen a virág hagymájára is vonatkozik.

 

 

 OPH/hirado.hu Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…