Csőposta Mítosztalanít a Nébih Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2018-08-07 3 perc átlagos olvasási idő 0 1,649 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Reuters/Joshua Lott Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos, széles körben elterjedt mítoszok, „városi legendák” összegyűjtésére vállalkozott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az érdeklődők az „élelmiszeres mítoszokat” augusztus végéig online űrlapon küldhetik el a hivatal számára. A legnépszerűbb legendákat szakértői elemzésnek veti majd alá a Nébih. „A fagyasztást nem élik túl a mikrobák.” „Ha 5 másodpercen belül felvesszük a leesett élelmiszert a földről, akkor még nem kerülnek rá baktériumok.” „A biztonságos élelmiszer E-számoktól mentes.” – néhány népszerű „városi legenda”, ami sokakat megtéveszt. A Nébih legújabb kezdeményezésében az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos, széles körben elterjedt mítoszok összegyűjtésére vállalkozott. A nagy élelmiszerbiztonsági mítoszlista összeállítását a legelterjedtebb (és legkárosabb) legendák szakértői elemzése követi majd. A szakemberek célja, hogy – külsős szakértőket, kutatókat is bevonva – objektíven bemutassák, van-e valóságalapja az adott mítosznak, valamint éles helyzetben, a legenda alkalmazása helyett, hogyan járhatunk el helyesen. Európában ugyanis az élelmiszer eredetű megbetegedések jelentős része éppen a vásárlók figyelmetlenségéből következik be, és ez alól Magyarország sem kivétel. Az érdeklődők az „élelmiszeres mítoszokat” augusztus végéig a Nébih honlapján elérhető rövid űrlap segítségével küldhetik el. A mítoszlista összesítése után – várhatóan ősszel – indul majd az értékelési szakasz, az eredményekről pedig közérthető formában, rendszeres időközönként beszámol majd a hivatal a weboldalán. OPH/Nebih/pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Alternatív alapanyagok a konyhában – nemcsak diétázóknak Így lesz idén egészségesebb a karácsony Az egészségtudatos táplálkozás egyre nagyobb teret hódít, noha …
Japán Filmhét a Japán Alapítvány szervezésében A Japán Filmhéten a gasztrofilmek lesznek a terítéken. Az idei Japán Filmhét témája ugyanis …