Főoldal Hírek Átólzéig Kevés szabadsága maradt a munkavállalóknak

Kevés szabadsága maradt a munkavállalóknak

4 perc átlagos olvasási idő
0
712
 ehaccp_topbanner3.jpg

A munkavállalók 64 százalékának csupán néhány nap fizetett szabadsága maradt az év végéig – derül ki egy felmérésből. A törvény szerint hét szabadnapról dönthet szabadon a munkavállaló, a többivel a munkaadó rendelkezik. A szakjogász azt tanácsolta, hogy aki hosszabb időre lenne távol, az kérjen fizetés nélküli pihenőnapokat – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy felmérés szerint a magyarok többsége már csak azért sem tervezett hosszú nyaralást, mert a járvány miatt alig maradt szabadságuk az év második felére.

A Szegedi Tudományegyetem és az Utazó magazin ezer dolgozót kérdezett meg májusban. Ebből kiderül, hogy a válaszadók 64 százalékának csupán néhány nap fizetett szabadsága maradt az év végéig.

A törvény szerint a munkavállalónak 20 nap szabadsága van, ami a kortól és a gyermekek számától függően további napokkal egészülhet ki. De a dolgozó csak hét napról dönthet szabadon. A többiről a munkáltató rendelkezik.

Amikor bejött a veszélyhelyzet, megtehette a munkáltató azt, hogy akár az egész évi szabadságot március-április hónapokban kiadhatta. Az M1 Híradónak nyilatkozó szakértő arra emlékeztet, ha valakinek elfogyott a fizetett szabadsága kérhet fizetés nélküli pihenőnapokat is.

Simon Balázs munkajogi szakjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig a szerencsésebbek közé tartoznak azok a munkavállalók, akiket szabadságra küldtek, mert így nemcsak a fizetésüket kapták meg a karantén alatt, hanem meg tudták őrizni az állásukat is.

hirado.hu Kép: pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …