Főoldal Hírek Átólzéig Kevés szabadsága maradt a munkavállalóknak

Kevés szabadsága maradt a munkavállalóknak

4 perc átlagos olvasási idő
0
371
 ehaccp_topbanner3.jpg

A munkavállalók 64 százalékának csupán néhány nap fizetett szabadsága maradt az év végéig – derül ki egy felmérésből. A törvény szerint hét szabadnapról dönthet szabadon a munkavállaló, a többivel a munkaadó rendelkezik. A szakjogász azt tanácsolta, hogy aki hosszabb időre lenne távol, az kérjen fizetés nélküli pihenőnapokat – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy felmérés szerint a magyarok többsége már csak azért sem tervezett hosszú nyaralást, mert a járvány miatt alig maradt szabadságuk az év második felére.

A Szegedi Tudományegyetem és az Utazó magazin ezer dolgozót kérdezett meg májusban. Ebből kiderül, hogy a válaszadók 64 százalékának csupán néhány nap fizetett szabadsága maradt az év végéig.

A törvény szerint a munkavállalónak 20 nap szabadsága van, ami a kortól és a gyermekek számától függően további napokkal egészülhet ki. De a dolgozó csak hét napról dönthet szabadon. A többiről a munkáltató rendelkezik.

Amikor bejött a veszélyhelyzet, megtehette a munkáltató azt, hogy akár az egész évi szabadságot március-április hónapokban kiadhatta. Az M1 Híradónak nyilatkozó szakértő arra emlékeztet, ha valakinek elfogyott a fizetett szabadsága kérhet fizetés nélküli pihenőnapokat is.

Simon Balázs munkajogi szakjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig a szerencsésebbek közé tartoznak azok a munkavállalók, akiket szabadságra küldtek, mert így nemcsak a fizetésüket kapták meg a karantén alatt, hanem meg tudták őrizni az állásukat is.

hirado.hu Kép: pixabay
  • Szabadságkoncertet lesz a Hősök terén

    Szabadságkoncert címmel nagyszabású estet rendeznek június 16-án a fővárosi Hősök terén a …
  • Trenkwalder: ideje átnézni a szabadságolásokat

    A Munka törvénykönyve rendelkezése szerint év végéig minden munkavállalónak ki kell adni a…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Meghaladta az 1400 forintot a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1407 forint vol…