Főoldal Hírek Életmód Elhízás elleni akciótervet mutatott be Nagy-Britannia

Elhízás elleni akciótervet mutatott be Nagy-Britannia

7 perc átlagos olvasási idő
0
880
 ehaccp_topbanner3.jpg

A brit felnőttek több mint 60 százaléka számít elhízottnak vagy túlsúlyosnak a Public Health England népegészségügyi szolgálat szerint, a koronavírus-járvány pedig még inkább előtérbe helyezte az elhízottság problémakörét.

Elhízás elleni akciótervet mutatott be Nagy-Britannia hétfőn. Ennek részeként többek között betiltják a gyorséttermi ételek televíziós és online reklámozását este kilenc óra előtt, az ilyen ételekre vonatkozó „egyet fizet, kettőt kap” ajánlatokat, az étlapokra pedig felkerül a kalóriák száma is.

Boris Johnson brit miniszterelnök le akar számolni az elhízással, miután kutatásokból kiderült, hogy az elhízott vagy túlsúlyos személyek esetében nagyobb a koronavírus következtében fellépő halál vagy súlyosabb megbetegedés esélye.

A kormányfő júniusban beszélt arról, hogy Málta mellett Nagy-Britanniában a legnagyobb az elhízottak aránya, ezért a kormány számára prioritás, hogy „leszámoljon a túlsúly időzített bombájával.”

„A fogyás nehéz, de kis változtatásokkal jobban és egészségesebben érezhetjük magunkat. Ha mindannyian megtesszük a magunkét, csökkenthetjük egészségügyi kockázatainkat és megvédhetjük magunkat a koronavírus ellen és csökkenthetjük a brit állami egészségügyi szolgálaton (NHS) lévő nyomást” – fejtette ki Johnson.

A kutatásból kiderült, hogy a brit felnőttek csaknem kétharmada (63 százalék) túlsúlyos vagy elhízott. Jellemzően az 55–74 év közötti, hátrányos helyzetben élők – olvasható a gov.uk oldalán.

A túlzott zsír befolyásolhatja a légzőrendszert és az immunfunkciókat is. Ez hatással van az emberek koronavírus-fertőzésre adott reakciójára, és fokozhatja a vírus súlyos tünetei iránti érzékenységet.

A kutatás kiemeli, hogy az emberek támogatása az egészséges testsúly elérésében és megtartásában csökkentheti a koronavírus súlyos hatásait a népességre.

A 35–40 közötti testtömeg-indexszel rendelkezők esetében a vírus okozta halálozási kockázat 40 százalékkal, a 40-nél is nagyobb testtömeg-indexszel rendelkezők esetében pedig 90 százalékkal növekszik a kockázat – írják.

Ezzel is összefüggésben, Nagy-Britanniában este kilenc óra előtt betiltják a gyorséttermi fogások reklámozását és az étlapokon jelölik a fogások kalóriatartalmát, a kormány konzultációt indít az alkoholos italok kalóriatartalmának jelöléséről is.

„Az emberek támogatása érdekében korlátoznunk kell az olyan károsan befolyásoló tényezőket, mint az ajánlatok és reklámok, melyek hatással vannak arra, mit vásárolunk, meg és mit fogyasztunk” – mondta el Matt Hancock egészségügyi miniszter.

Hirado.hu/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …