Színes Kevés hüvelyes zöldséget fogyasztanak a magyarok Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-02-13 4 perc átlagos olvasási idő 0 430 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Világszinten és Magyarországon is nagyon kevés hüvelyest fogyasztanak az emberek, a magyaroknak mindössze 43 százaléka sorolja a preferált zöldségek közül az első három helyre ezeket – közölte a Bonduelle saját felmérése alapján, a hüvelyesek szerdai világnapja alkalmából. Az MTI-hez eljuttatott közleményében a cég idézi a FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete) 2019-es adatait, amely szerint világszerte átlagosan naponta 21 gramm hüvelyest fogyaszt a lakosság fejenként, ez a napi fehérjebevitel 6, a napi energiabevitel 3 százalékát teszi ki. Az arány az elmúlt három évtizedben stagnált. A Bonduelle országos reprezentatív kutatását az NRC készítette 2019 októberében, a kutatást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével állították össze. A zöldségfogyasztási és étkezési szokásokra irányuló kérdőívet ezer 18-59 év közötti válaszadó töltötte ki. A kutatás szerint a megkérdezettek 37 százaléka fogyaszt naponta friss zöldséget. A magyarok kedvenc zöldsége a paradicsom, a burgonya, illetve a paprika, a hüvelyeseket csak a válaszadók 43 százaléka tette az első három helyre, mint preferált zöldséget. A hüvelyesek alacsony arányú fogyasztása gazdasági, történelmi és társadalmi-kulturális okokra vezethető vissza, a Bonduelle kutatásából azonban kiderül, hogy a jelenségben szerepet játszhat a fagyasztott és konzerv zöldségek mellőzése is. A megkérdezettek 66 százalék ugyanis a friss zöldségeket részesíti előnyben a főzés során a konzerv és fagyasztott termékekkel szemben, ezáltal sok hüvelyest csak időszakosan van lehetőségük felhasználni. Konzervként 42 százalék, fagyasztva pedig csupán 47 százalék fogyaszt legalább hetente zöldséget, így a válaszadók több mint fele a téli időszakban nélkülöz az étrendjéből sokféle hüvelyest – mutattak rá. MTI Kép: Illusztráció, Pixabay II. Magyar Gasztronómia napja: Mérföldkő és országokat átölelő siker Magyarország étele 2023. eredmények Szamos Mátyás-tányérdesszert verseny eredmények Befordúltam a konyhára rajzverseny erdmények Elindult a nevezés a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Itt a 9. Street Food Show, újra az Andrássy úton Itt a 9. Street Food Show, újra az Andrássy úton Szeptember 19-20. közt …
Előtérben az egészséges és korszerű élelmiszerek Előtérben az egészséges és korszerű élelmiszerek Egyre több hazai élelmiszergyártó helyezi előtérbe az …