Főoldal Hírek Átólzéig Kevés halat eszünk, pedig…

Kevés halat eszünk, pedig…

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,070
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kevés halat eszünk, pedig…

 

2015. szeptember első hétvégéjén rendezik meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, mely hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvénye a Szegedi híd alatt, illetve a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már az újszegedi partfürdőn. A halfogyasztásról és a rendezvényről beszélgettem Nagy Pál Attilával, aki a Nagy Fa-Tál Konyhájának tulajdonosa, azon felül pedig cégével jelen lesz a fesztiválon is.

Attila, mit szabad megtudnunk a Fesztiválról?

A Tiszai halfesztivált, minden év szeptemberének első szombatjának délelőttjén rendezik meg, melyen megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendjét.

 

A halfesztválra milyen ételekkel készültök?

A már tőlünk megszokott színvonalon elkészített, de természetesen halételekkel kiegészülő autentikus ételeket tartalmazó repertoárral készülünk.

Te mit gondolsz a hazai halfogyasztásról?

Azt, hogy nem eszünk elég halat, míg az egy főre eső halfogyasztás 4 kilogramm körül van hazánkban évente, addig Szegeden és környékén 18 kilóra tehető, ami már majdnem megfelel a világ más tájainak mértékével, de ez a szám, csak ott Szegeden jellemző sajnos.

 

Miben látod az itthoni halfogyasztás emelkedésének kulcsát?

Én azt gondolom, hogy lenézzük az itthon beszerezhető halainkat, azok minőségét. Sok esetben még a halas tavi ponty is magasabb színvonalat képvisel, mint mondjuk az ideáramló külföldi, amit most inkább nem is jellemeznék. Természetesen van kiváló minőségű külföldi hal is, de azok ára szinte már megfizethetetlen számunkra.  Mi a Kígyó utcai éttermünkben, valamit a fesztiválokon is ügyelünk arra, hogy kiváló minőségű hazai alapanyagból készítsük ételeinket. Valamint nem félünk az étlapon tartani olyat sem, mint az irdalt pontyfilé, mely alapanyagot még a szakácsok között is sokan lenéznek a szálkássága miatt, amit persze megfelelő elkészítéssel orvosolhatunk.

Mitől lehet népszerűbb szerinted a halászlé, mint mondjuk egy rántott ponty?

Jobb a marketingje. A halászléről mindenki hallott, mindenkinek van egy receptje, talán még a szegedi, bajai halászlé közötti állandó összehasonlítás is a népszerűsítését, így a javát szolgálta. Valamint felvették a Magyar Értéktárba a szegedi halászlevet, legalábbis, tudtommal erről döntött Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Így ez a rangos elismerés is tovább növelheti a szegedi hallé népszerűségét.

 

Mit üzennél azoknak, akik ellátogatnak a Tiszai Halfesztiválra?

Azt, hogy mindenképpen keressék a standunkat, és persze egyenek több halat!

 

 

(X)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…