Főoldal Hírek Átólzéig Manőverek az evőeszközökkel?!

Manőverek az evőeszközökkel?!

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,043
 ehaccp_topbanner3.jpg

Manőverek az evőeszközökkel?!

Gyakran megtörténik, hogy egy baráti, étkezéssel társított összejövetelen, egy családtalálkozón feltétlenül használnunk kell a villát vagy a kanalat amolyan rögtönzött fogónak vagy tortalapátnak, hogy az idősebbet, a társaság vezetőjét, vagy az imádott nőt kiszolgáljuk, mint ahogyan az illem, az udvariasság íratlan szabályai megkövetelik.

A villa-kanál, kanál-kanál vagy villa-villa kombinációval kitűnően lehet ügyeskedni, amolyan varázsmozdulatokat végezni az asztalnál, de ezeket csak azoknak ajánlom, akiknek biztos a kezük és van egy kis gyakorlatuk. Ellenkező esetben kellemtelen következményei lehetnek a dolognak, főleg ha a sült a szomszédunk nadrágján köt ki, vagy ha sikerül a tortaszeletet valamelyik házsártos vénasszony dekoltázsába borítani.

Minden jog fenntartva! © Oldalas magazin

Íme, néhány fogás:

 

1. Hagyományos fogás

A kanalat a közbelső ujjunk és a mutatóujjunk közé vesszük, a villát pedig a mutatóujjunkra fektetjük, és ahüvelykujjunkkal megtartjuk. A villa és a kanál nyele a tenyerünkben van. A hagyományos fogást lapos ételek tányérra helyezésénél használjuk (pl. bécsi szelet, panírozott zöldség vagy gyümölcs, vagyis minden olyant felvehetünk vele, ami hasonló egy hússzelethez). Az ételeket a villa és a kanál közé vesszük, megtartjuk, és a tálcáról vigyázva a vendég tányérjára helyezzük.

2. Terpesztett fogás

A kanalat és a villát (esetleg két villát) a mutatóujjunkra fektetjük és a hüvelykujjunkkal rögzítjük. Az evőeszközöket egymás mellé tesszük és szétnyitjuk. Nyelük a tenyerünkben van. A terpesztett fogást hosszúkás ételeknél alkalmazzuk olyanoknál, amelyek eltörhetnek vagy elgörbülhetnek a hagyományos fogóknál (pl. hal, spárga, rebarbara, banán stb.).

Létezik egy rövid és egy hosszú terpesztett fogás, mindig annak függvényében, hogy mekkora az étel, amit meg szeretnénk fogni vele.

3. Harapófogó fogás

A villát és a kanalat (esetleg két kanalat) harapófogószerűen tartjuk a kezünkben, a mutató és a középső ujjunk között rögzítve a kanalat. Fölötte, a vele szembe fordított villát a hüvelyk- és a mutató ujjak között tartjuk. A harapófogó fogás olyan kerek ételeknél használatos, amelyeknek a tetejét nem szabad benyomni (pl. zsemle, töltött paradicsom, képviselő fánk stb.).

4. Oldalfogás

A villát és a kanalat mutatóujjunk s a hüvelykujjunk között tartjuk. A kanál normális vízszintes pozícióban, a villa oldalt fordítva és támogató tartásban van. Az oldalfogást kényes gömbölyű ételeknél vagy tortaszeleteknél alkalmazzuk. A kanállal felvesszük a tálcáról, a villával oldalt megtámasztjuk, nehogy leessen a kanálról.

(Berecz Edgár írása)

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…