Főoldal Hírek Csőposta A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?

11 perc átlagos olvasási idő
0
123
 ehaccp_topbanner3.jpg

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások. Az MBH Bank Gourmet Fesztivál olyan hazai és világkörüli gasztroutazást kínál, amelyhez elég csak a Millenárisig menni. Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogása végigvisz a magyar konyhán az Őrségtől a Székelyföldig, körbe tovább a Földközi-tenger partjain, meg sem állva a Távol-Keletig.


Indítsunk itthon: kóstoljuk meg az őriszentpéteri Pajta mangalicával töltött és lecsóval kínált empanada-ját, a Kistücsöknél a házinyúl-gerincet vadas mártással, a zebegényi Natura Hill cirok-manga bowl-ját ropogós mangalicafüllel, mangalicalapockával, cirokkal, uborkakimchivel és cukorborsóval, a székelyudvarhelyi Páva étterem báránynyaklevesét. Vagy egy sóletet a híres belpesti kockásabroszos, a Kádár étkezde étlapjáról, amellyel őszi újranyitása előtt a Gourmet-n találkozhat először a nagyérdemű.

A hazai Michelin-csillagosok is megérnek egy külön kört: burgonya masala dosa pani puri, mangalicasonka, füstölt tejföl a Costesnél, polip hot dog, édeskömény, kimchi az esztergomi 42-től, vagy a Borkonyha szarvasgombás parmezán gnocchi-ja, hogy csak pár megállót említsünk.

Chillin @ Heineken Balaton Sound

Baalbek, Balagan, Byblos: a közel-keleti gasztrokörúton a labneh-től a bárányköftén át a pisztáciás-málnás baklaváig vezet az út. Idén – kis kerülővel – már Marokkót is útba ejthetjük, két étteremnél (Jouri és Majorelle) is kóstolhatunk klasszikus tagine ételeket. Innen mehetünk tovább a Távol-Keletre, ahol Tajvan, Kína, Vietnam és Japán konyhaművészetébe is belekóstolhatunk a 101 Bistro, Wang mester, az Opium, a ZHU&Co és a Yama jóvoltából. A kínálatban batyuk, borotvált tészta, klasszikus kínai levesek, banh mi szendvics és egy kevésbé távol-keleti, de rántott húsokban annál autentikusabb mester, Bíró Lajos tonkatsuja. Persze az olasz tészták, az amerikai szendvicsek vagy az osztriga kedvelőinek sem kell hiába kutatniuk a menüben.

Mehetünk csak a desszertekre, vagy a street foodra is. Az édességeknél a Mon Petit aludttejes kukoricaprószájától a Cake&More Caviar palacsintáján át a Laurel kacsatepertő, sárgabarack, karamellfánk kreációjáig ível a kínálat, ha pedig street food, akkor a wrap-ek és burgerek mellett mindenképpen érdemes megkóstolni a SALT Bakery hagymás-véres csigáját csomborral, a Jenői Pékség sós szalonnás parasztkenyér katonáit fermentált zöld eperrel vagy a Digó Nápolyi Pizza “eper és speck” pizzáját.

Michelin-csillagos éttermek nem kínálnak fogásokat egy menzai menü áráért – kivéve a Gourmet Fesztiválon. A fesztivál idei újításaként minden étteremnél kóstolhatunk olyan pénztárcabarát ételt, amely legfeljebb 2500 forintból hozza a Gourmet-élményt. Stoller Mártont nem kell bemutatni a hazai BBQ és grill rajongóknak: az etyeki +52 Event & Gastro Hall grillmestere almás lángost fog sütni pirított káposztával és sült tejföllel, amihez egy igazi hazai cidert is megkóstolhatunk nála. Érdemes lesz kipróbálni a tojásos nokedlit is, hiszen azt Mizsei János, a MÁK séfje készíti, vagy a családi ebédlőasztalok másik klasszikusát, a Női szeszélyt, amit Szabi a Pék tálal, egy kicsit máshogy, ahogy eddig ismertük. A Mazel Tov csapatának új étterme, a szintén közel-keleti ízekben utazó Balagan pedig egy vegán finomságot kínál: mangó- és céklahumuszt, kesutahinával, savanyított mangóval és kovászos koktélpitával. Összesen több mint 50 finomságot kóstolhatunk ebben a kategóriában, amelyhez a csúcséttermek is hozzáteszik a magukét.

A gyerekek sem maradnak ki az ízutazásból, hiszen vasárnap, a Gourmet családi napján a kiállító cukrászdák ajándék meglepetéssel is készülnek a kicsiknek: lesz köztük fagyi, csoki golyó, sőt még robbanócukros minimakaron is.

Mindezek mellé szokásához híven elképesztő italkínálatot is felvonultat a fesztivál: a kiemelkedő hazai és nemzetközi bor- és pezsgőkínálat mellett prémium sörökkel, egyre szélesedő koktélválasztékkal, és sokféle alkoholmentes innivalóval is készülnek a kiállítók.

A Gourmet május 24-én, pénteken 11 órakor nyitja meg kapuit és május 26., vasárnap 19 óráig várja a látogatókat a Millenárison. Jegyek online vagy limitált számban akár a helyszínen is, az időben érkezők jegyük mellé sör, bor, koktél és kávé kóstoló kuponokat is kapnak, nem beszélve a Gourmet Akadémia számos ingyenes programjáról és kóstolójáról, amelyek sorát Stahl Judit improvizációs gasztroszínháza zárja majd vasárnap 17 órakor.

Gourmet feszt sajtóközlemény


Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

2024-ben is indul a #vadateszem kampány

Manapság attól hangos a média, hogy az energiaválságot hogyan éli túl a turizmus, lesz-e e…