Főoldal Hírek Átólzéig Jövő nyáron írják ki a szélessávra vonatkozó pályázatot

Jövő nyáron írják ki a szélessávra vonatkozó pályázatot

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,218
 ehaccp_topbanner3.jpg

Jövő nyáron írják ki a szélessávra vonatkozó pályázatot

 

A legfontosabb kormányzati szándék és vállalás az informatika területén ebben a kormányzati ciklusban a szélessávú fejlesztés, a kapcsolódó pályázatot jövő nyáron tervezi kiírni a szakminisztérium – jelentette ki Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár pénteken Balatonfüreden, az Infotér konferencián tartott záróelőadásában.

A szélessáv ma már alapvető közmű, amely egyúttal a munkaalapú társadalom alapeleme is, hiszen a munkahelyek egyre nagyobb hányadában elvárás az informatikai jártasság – mondta az államtitkár. Kara Ákos arról beszélt, hogy az elmúlt években jelentős szemléletváltás indult el ezen a téren, az infokommunikáció világa közelebb került az emberekhez: egyre többen látják és érzik az előnyeit, és emiatt egyre többen használják.

Célunk, hogy a jövőben azok is naponta vegyék igénybe az internetet, akiknél ez jelenleg még elképzelhetetlennek tűnik – közölte az államtitkár. Kara Ákos együttműködésre, közös gondolkodásra kérte fel a szakma állami, önkormányzati és piaci képviselőit annak érdekében, hogy hatékony eszközökkel lehessen segíteni azokat, akik jelenleg nem rendelkeznek digitális készségekkel. Együttes erővel kell növelni az informatikai eszközök, az internet társadalmi elfogadottságát, befogadását a hátrányos helyzetű emberek körében.

Fontos közös feladat az is, hogy az infrastrukturális háttér megteremtésével párhuzamosan kialakuljon a szélessávú elérés iránti kereslet, és csökkenjenek a szociális egyenlőtlenségből fakadó hátrányok az internethasználók körében.

A szaktárca ennek érdekében 2015 tavaszára elkészíti az országos szélessáv térképet, pontosan beazonosítja a szélessávval le nem fedett területeket. Ezt követően – egy részletes megvalósíthatósági tanulmányra alapozva – írja majd ki a fejlesztési pályázatot 2015 nyarán.

A fejlesztések révén újabb 1-1,6 millió háztartás számára válhat elérhetővé a szélessávú internet. A kormány emellett mintegy 600 ezer főt elérő, digitális készségekkel nem rendelkező felnőtteket célzó motivációs, szemléletformáló programot is indít. További célzott programok és támogatások révén 8000 kis- és középvállalkozás léphet be az infokommunikációs eszközök használói közé. A Digitális Nemzet Fejlesztési Program részeként továbbfejlesztik a több mint 1600 eMagyarország Pontot, míg az egyetemekkel és a vállalkozásokkal közösen megoldást dolgoznak ki a munkaerőpiacról hiányzó 10 ezer informatikus pótlására.

OrientPress Hírügynökség (OPH)/NFM

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…