Főoldal Hírek Színes Képzést tartottak a közétkeztetésért felelős szakembereknek Budapesten

Képzést tartottak a közétkeztetésért felelős szakembereknek Budapesten

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,349
 ehaccp_topbanner3.jpg

Képzést tartottak a közétkeztetésért felelős szakembereknek Budapesten
 

   Elméleti és gyakorlati kurzusokat tartott élelmezésvezetőknek és dietetikusoknak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szerdán Budapesten, az eseményen a szeptembertől hatályos rendeletet előkészítő szakemberek és a közétkeztető cégek képviselői is részt vettek.


Képünbkön Miháldy Kinga, dietetikus, OÉTI

    A képzésen Miháldy Kinga dietetikus újságíróknak elmondta: a Debreceni Egyetemmel közösen megvalósított pályázat keretében ez a negyedik, utolsó tanfolyam. A részt vevő élelmezésvezető szakemberek és dietetikusok a nap folyamán elméleti és gyakorlati képzésen vehettek részt. Az elméleti szakaszban egyebek mellett a közétkeztetési rendelet hátteréről, hatósági ellenőrzéséről, az étlaptervezésről és a diétás étkeztetésről hallhattak. A gyakorlati képzésben pedig szó volt a főzéssel kapcsolatos útmutatásokról, konyhatechnikákról, a fűszerezésről és téma volt a címkeleolvasás is – tette hozzá.

    A dietetikus emlékeztetett: a rendelet kidolgozása előtti felmérésekből kiderült, hogy a gyermekek körében magas a só- és a cukorfogyasztás, kevés zöldséget, gyümölcsöt, viszont sok szénhidrátot fogyasztanak, valamint alacsony mértékű a tej és a tejtermékek fogyasztása is, holott a kalcium szükséges a gyermekek fejlődéséhez.

    Arról is beszélt, hogy a szerdaihoz hasonló képzések korábban is voltak, rendszeres továbbképzéseket szerveztek, továbbá a legnagyobb közétkeztető szervezetek rendszeresen regionális fórumokat és képzéseket tartanak. Az OÉTI által szervezett négy tanfolyamon összesen 280 élelmezésvezető és 40 dietetikus vett részt – közölte.

    Azzal kapcsolatban, hogy az újfajta közétkezés bevezetését gyakran feszültség övezi, Miháldy Kinga elmondta: bár az ilyen képzések egyértelműen segíthetik az étrend elfogadottságát, nagy szükség van a pedagógusok és a szülők együttműködésére is. 

    “Hiába teszik ki a lelküket a közétkeztetők, hogy megfőznek például egy spenótos pennét vagy egy provence-i csirkét zöldfűszerekkel, ha nem jut el az információ, hogy ez finom, ez új” – vélekedett. Úgy látja, ha a gyermekek nem ismerik meg otthon az ízeket, “ha otthon a csirkepörkölt-nokedlitől nem tudnak elszakadni, akkor egy új étel elfogadtatása nagyon nehéz”. 

    A dietetikus kiemelte: a példamutatás a legjobb nevelési módszer, és ha egy pedagógus elutasítja az újfajta ételt, akkor a gyermekek is ezt fogják tenni. Az sem jó, ha a szülő titokban a gyerek zsebébe rak sót, hiszen nem azért vonják meg a sót, mert nem szeretnék, ha finomat ennének a gyerekek, hanem az egészségük érdekében tesznek így. A szülők és a pedagógusok együttműködése nélkül viszont nem fog sikerülni a változás, ezt meg kell érteniük nekik is – mutatott rá.

 

MTI/ 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Szekérfesztivál Budapesten – A zene ereje összehoz

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Krisna szekere Budapestre a Ratha-játrá Szekérfeszti…