Főoldal Hírek Színes Kávéval az elhízás ellen?

Kávéval az elhízás ellen?

6 perc átlagos olvasási idő
0
455
 ehaccp_topbanner3.jpg

A kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

A barnazsírszövet egyike az emberekben és az állatokban található zsírszövetek két típusának. Korábban úgy tartották, hogy létezése csak a csecsemők és a téli álmot alvó állatok tulajdonsága, néhány éve fedezték fel, hogy a felnőtteknek is vannak barna zsírszöveteik. Fő funkciója a test hőtermelése energiaégetés által, szemben a fehér zsírszövettel, amely raktározza a fölösleges kalóriát.

Az alacsony testtömegű (BMI) embereknek ezért jóval több barna zsírszövetük van.

„A szervezetben a barna zsírszövet másként működik, mint a másik zsírszövet, cukor és zsír égetésével hőt termel, gyakran válaszként a hidegre. Ha növeljük aktivitását, javul a vércukor szint és a vérzsír szint is, és ha extra kalóriát égetünk, az segít a fogyásban. Eddig senki nem talált azonban elfogadható módot arra, hogy stimuláljuk a barna zsírszövet aktivitását az emberekben” – idézte Michael Symonds professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-smeretterjesztő hírportál.

Kép: Horváth Fanni OPH

Ez az első emberekkel végzett tanulmány, amely megmutatta, hogy egy csésze kávénak lehet közvetlen hatása a barna zsírszövet funkcióira. Eredményeink lehetséges jelentősége igen nagy, mivel az elhízás súlyos egészségi probléma a társadalmakban és növekszik a cukorbetegek száma is. A barna zsírszövet része lehet a megoldásnak – tette hozzá a professzor.

A kutatócsoport őssejtkísérletekben tanulmányozta először a kávé hatását a barna zsírszövetre. Amikor megtalálták a megfelelő dózist, embereket vontak be tanulmányukba, hogy lássák, hasonló eredményt kapnak-e.

Egy általuk kidolgozott hőtérkép technológiát alkalmazva derítették fel a test barna zsírszövetállományát.

Korábbi kutatásainkból tudtuk, hogy a barna zsírszövet főként a nyaktáji részeken található, ezért képesek voltunk megvizsgálni olyas valakit, aki elfogyasztott egy kávét, hogy lássuk a barnazsírszövet forróbb lett-e – magyarázta Symonds. Az eredmény pozitív volt. Most azt kell kideríteni, hogy a kávé egyik összetevőjeként szolgáló koffein stimulálja-e, vagy van-e másik összetevő, ami segíti a barna zsír aktivizálódását. Jelenleg koffein táplálékkiegészítőket vizsgálunk, hogy teszteljük, van-e hasonló hatásuk – közölte a professzor.

Ha kiderül, hogy melyik összetevő a felelős ezért, azt testsúlykontrolláló program részeként használhatjuk, vagy glükózszabályzó program részeként, a cukorbetegség megelőzésére – mondta.

 MTI Kép: Pixabay/Horváth Fanni OPH 
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Már Budapesten is az okos élelmiszerek

Új taggal bővült az okos élelmiszereket gyártók és forgalmazók köre Magyarországon. Budape…