Főoldal Hírek Átólzéig Karácsonyi adományokat vár az élelmiszerbank

Karácsonyi adományokat vár az élelmiszerbank

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,087
 ehaccp_topbanner3.jpg

Karácsonyi adományokat vár az élelmiszerbank

 

Karácsonyi adománygyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület országszerte november 28-29-én. A nagykereskedelmi áruházláncokba kitelepült önkéntes standjaikhoz elsősorban olyan tartós élelmiszereket várnak, amelyeket még több hónapig fel tudnak használni a rászorulók – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Sczígel Andrea, külső kapcsolatok igazgató. 
Magánszemélyek kezdeményezésére alakult a Magyar Élelmiszerbank Egyesület még 2005-ben, amelynek célja a mezőgazdaságtól kezdve a gyártáson át a kereskedelmi szektorig megtermelt és előállított élelmiszer-felesleg megmentése és eljuttatása a rászorulókhoz. Jelenleg 8 állandó és 10-15 önkéntes munkatárssal végzik a tevékenységüket. 
Mint azt Sczígel Adnrea elmondta, Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik, ennek egy jelentős része – mintegy 400 ezer tonna – fogyasztói felesleg, ebből igyekeznek minél többet eljuttatni nap mint nap a rászorulókhoz 220 partnerszervezetük segítségével. 
Gyakorlati munkájukról szólva az igazgató elmondta, budapesti raktárukba szállítják be azokat az emberi fogyasztásra teljesen alkalmas lejárat előtt álló élelmiszereket, amelyeket a gyártók felajánlanak, majd innen juttatják el a partnerszervezetek számára. Ezzel szemben a rövid lejáratú, kereskedelmi áruházláncok által felajánlott élelmiszereket napi szinten szállítják ki, s az üzletek azt közvetlenül a partnerszervezetekhez juttatják el. 
„Mivel a hatékony és országos szintű élelmiszer-szétosztást a partnerszervezeteken keresztül tudjuk biztosítani, ezért közvetlenül magánszemélyeket nem tud segélyezni a szervezet” – mondta Sczígel Andrea. További céljuk, amit a most futó fejlesztési projektjükkel szeretnének megvalósítani, hogy a menzákról, éttermekből is el tudják juttatni a felesleget a szegényekhez. „Ehhez jelenleg áttekintjük a vonatkozó élelmiszer-biztonsági jogszabályokat és egyeztetünk az érintett minisztériumokkal. Reméljük, hogy jövőre már ennek az élelmiszer-mentési formának sem lesz akadálya” – szögezte le az igazgató. 
Közeledik a karácsony, amikor talán nagyobb az emberek adományozási kedve. Ennek keretében november 28-29-én országos karácsonyi adománygyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A szervezet önkéntesei a nagykereskedelmi áruházláncokba kitelepülve elsősorban olyan tartós élelmiszereket várnak, amelyeket akár még hónapokig is fel tudnak használni a rászorulók. „Tavaly a két nap alatt 140 tonna élelmiszer gyűlt össze, mivel idén több helyszínen leszünk jelen, reméljük, hogy ez a szám még tovább fog növekedni” – zárta szavait Sczígel Andrea, hozzátéve, hogy idén eddig 1400 tonna élelmiszert sikerült megmenteniük a kidobástól. 
 

OrientPress Hírügynökség (OPH) / Pixabay
 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…