Főoldal Hírek Átólzéig Karácsonyi adományokat vár az élelmiszerbank

Karácsonyi adományokat vár az élelmiszerbank

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,045
 ehaccp_topbanner3.jpg

Karácsonyi adományokat vár az élelmiszerbank

 

Karácsonyi adománygyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület országszerte november 28-29-én. A nagykereskedelmi áruházláncokba kitelepült önkéntes standjaikhoz elsősorban olyan tartós élelmiszereket várnak, amelyeket még több hónapig fel tudnak használni a rászorulók – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Sczígel Andrea, külső kapcsolatok igazgató. 
Magánszemélyek kezdeményezésére alakult a Magyar Élelmiszerbank Egyesület még 2005-ben, amelynek célja a mezőgazdaságtól kezdve a gyártáson át a kereskedelmi szektorig megtermelt és előállított élelmiszer-felesleg megmentése és eljuttatása a rászorulókhoz. Jelenleg 8 állandó és 10-15 önkéntes munkatárssal végzik a tevékenységüket. 
Mint azt Sczígel Adnrea elmondta, Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik, ennek egy jelentős része – mintegy 400 ezer tonna – fogyasztói felesleg, ebből igyekeznek minél többet eljuttatni nap mint nap a rászorulókhoz 220 partnerszervezetük segítségével. 
Gyakorlati munkájukról szólva az igazgató elmondta, budapesti raktárukba szállítják be azokat az emberi fogyasztásra teljesen alkalmas lejárat előtt álló élelmiszereket, amelyeket a gyártók felajánlanak, majd innen juttatják el a partnerszervezetek számára. Ezzel szemben a rövid lejáratú, kereskedelmi áruházláncok által felajánlott élelmiszereket napi szinten szállítják ki, s az üzletek azt közvetlenül a partnerszervezetekhez juttatják el. 
„Mivel a hatékony és országos szintű élelmiszer-szétosztást a partnerszervezeteken keresztül tudjuk biztosítani, ezért közvetlenül magánszemélyeket nem tud segélyezni a szervezet” – mondta Sczígel Andrea. További céljuk, amit a most futó fejlesztési projektjükkel szeretnének megvalósítani, hogy a menzákról, éttermekből is el tudják juttatni a felesleget a szegényekhez. „Ehhez jelenleg áttekintjük a vonatkozó élelmiszer-biztonsági jogszabályokat és egyeztetünk az érintett minisztériumokkal. Reméljük, hogy jövőre már ennek az élelmiszer-mentési formának sem lesz akadálya” – szögezte le az igazgató. 
Közeledik a karácsony, amikor talán nagyobb az emberek adományozási kedve. Ennek keretében november 28-29-én országos karácsonyi adománygyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A szervezet önkéntesei a nagykereskedelmi áruházláncokba kitelepülve elsősorban olyan tartós élelmiszereket várnak, amelyeket akár még hónapokig is fel tudnak használni a rászorulók. „Tavaly a két nap alatt 140 tonna élelmiszer gyűlt össze, mivel idén több helyszínen leszünk jelen, reméljük, hogy ez a szám még tovább fog növekedni” – zárta szavait Sczígel Andrea, hozzátéve, hogy idén eddig 1400 tonna élelmiszert sikerült megmenteniük a kidobástól. 
 

OrientPress Hírügynökség (OPH) / Pixabay
 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…