Főoldal Hírek Átólzéig Jön a „SzakMázz!” Budapest 2018 Pályaválasztási Kiállítás!

Jön a „SzakMázz!” Budapest 2018 Pályaválasztási Kiállítás!

8 perc átlagos olvasási idő
0
992
 ehaccp_topbanner3.jpg

Október 9-én és 10-én több mint 100 szakma várja a 7. és 8. osztályos diákokat Budapesten, a Hungexpo területén – közölte a Németh-Tóth Edit, a fővárosi kormányhivatal szolgáltatási szakügyintézője a Rádió Orienten.

 

Németh-Tóth Edit, a fővárosi kormányhivatal szolgáltatási szakügyintézője szerint a gyermekek pályaválasztási döntéseinél mindig komoly hangsúlyt kapnak a szülői instrukciók, de nagy szerep jut az internetnek, a barátoknak, illetve a szülői példának is. Mint mondta, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézete évek óta készít felmérést az általános iskolások pályaválasztása témában.

 

A szakember a 2018-as felmérést ismertetve hangsúlyozta, a budapesti 7. osztályos tanulók 91,2 százalékánál már szóba került a pályaválasztás, 61 százalék esetében osztályfőnöki órán, 25 százalék pályaválasztási rendezvényen találkozott vele. 22 százalék az idősebb barátokkal is, 88 százalék a szülőkkel (is) beszélgetett róla. Az országos adatok alapján a szülők több, mint 2/3-a azt szeretné, ha a gyerekük szakképzettséget, vagy szakmát és érettségit szerezne, míg 25 százalékuk felsőfokú végzettséget szán csemetéjének.

 

A szolgáltatási szakügyintéző a felmérést ismertetve kiemelte, hogy mindez a fővárosban sokkal markánsabban jelenik meg: 53 százalékuk a diplomaszerzést, míg 22 százalékuk a szakma és érettségi megszerzését tanácsolja a gyermekének.

 

Németh-Tóth Edit úgy véli, mivel szakemberhiánnyal küzd a budapesti álláspiac (is), sokkal több szakképzett munkaerőre van szükség, ezért tekintik prevenciós feladatnak a SzakMázz! Pályaválasztási Kiállítást és az ehhez hasonló rendezvények szervezését.

 

Forrás: Pixabay.com

 

A fővárosi kormányhivatal szolgáltatási szakügyintézője rámutatott: Amikor a ’90-es években elindult egy pályaválasztási kiállítás rendezvénysorozat, akkor még a diákok egy asztal mögött ülve ismerkedhettek meg az adott intézmény kínálta lehetőségekkel, napjainkban viszont a kiállítás a kor elvárásainak megfelelően, interaktívan mutatja be az egyes szakmákat a tanulóknak, amelyek a kiállító iskolák prezentálnak. A SzakMázz! Pályaválasztási Kiállítás hétéves múltra tekint vissza, idén október 9-én és 10-én rendezik meg a Hungexpo B pavilonjában és Fogadó Csarnokában. A rendezvény célkitűzése, hogy a kilátogató diákok testközelből ismerkedjenek meg az adott szakmákkal, ezért az idei mottó: „Nézd meg! Fogd meg! Próbáld ki!”

 

A foglalkoztató szigeteken a diákok vegyészkedhetnek, főzhetnek, varrhatnak, „házat” építhetnek, pályaorientációs tanácsadással, és tájékoztatással, valamint a korcsoport elvárásainak megfelelő, érdeklődésüket felkeltő, magas színvonalú látvány és technikai szolgáltatásokkal várják őket. Lesz greenbox fotózás, fotófal, insta keret, szelfi verseny, egész napos vetélkedők és színes bemutatók a színpadon.

 

SzakMázz! Budapest 2017 Pályaválasztási Kiállítás Budapesten
Forrás: Budapest Főváros Kormányhivatala
Idén 5 fővárosi szakképzési centrum 62 intézménye, valamint 20 nem állami fenntartású középiskola, 31 munkáltató 103-105 szakma bemutatásával segíti majd a pályaválasztás előtt álló diákokat a döntéshozatalban.

A kiállításra 324 általános iskola 7. és 8. osztályos tanulói kaptak meghívást, az utazáshoz pedig a fővárosi kormányhivatal minden évben regisztrációhoz kötötten külön buszokat biztosít.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján több mint 11 ezer látogatóra számítanak a szervezők.

 

 

OPH Kép: Archívum
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Egyre többen csatlakoznak az Autómentes Naphoz

Több mint 200 millió forint támogatási igényt nyújtottak be települések az Európai Mobilit…