Átólzéig Teltházas volt a Nagy Egyetemi Borteszt Budapesten! Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-04-10 8 perc átlagos olvasási idő 0 1,174 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Teltházas volt a Nagy Egyetemi Borteszt Budapesten! Több mint 300 egyetemista, borászati szakemberek, valamint a sajtó képviselőinek részvételével zajlott a Nemzeti Bor Maraton kiemelt programjának, a Nagy Egyetemi Bortesznek fővárosi eseménye. Erre az innovatív, mobilapplikációval egybekötött bortesztre 2015. április 08-án a délutáni órákban került sor a Budapesti Corvinus Egyetemen. A résztvevőket Balla Attila a Nemzeti Bor Maraton és a Nagy Egyetemi Borteszt programigazgatója köszöntötte. Elárulta, hogy az első szegedi esemény sikere után több megkeresés is érkezett irányukba a borteszt és a Bortext applikáció kapcsán, így már most biztosra vehető, hogy ősszel újabb városokban, újabb egyetemek és főiskolák bevonásával folytatódik majd a programsorozat. A Bortext névre keresztelt mobilapplikáció bemutatása során kiemelte az igazgató, hogy ez “egy kétélű fegyver”: hasznos a borászoknak, termelőknek, akik pontos információkhoz juthatnak a fogyasztói elvárásokról és szokásokról, ízlésekről; valamint hasznos a fogyasztóknak akik jobban megismerhetik a magyar borvidékeket, borászokat, boraikat és az applikációval értékelhetik is ezeket a tételeket a 100 pontozási rendszerben. A folytatásban Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára mutatta be a Nemzeti Borkiválósági Programot. A 2013-ban indult kormányzati kezdeményezés lényege, hogy ebbe a programba olyan regisztrált pincészetek kerülhettek be, akiknek borai az Országos Borszakértő Bizottság által lebonyolított kóstolón elértek egy minőségi határt. Dr. Sümegi Zsombor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai igazgatója a szervezet szakmai szerepéről és működési területük bemutatásáról számolt be a hallgatóságnak. Az előzetes fogyasztói szokások felmérése előtt Koch Csaba, a 2014 Év Pincészete díjas borász, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai nagykövete beszélt a mai borfogyasztási és borkészítési trendekről. Az első néhány korty bor, a „belövőbor” szerepét töltötte be. Herceg Ágnes a Nagy Egyetemi Borteszt szakmai vezetője, a londoni Wine and Spirit Education Trust minősített oktatója, tartott egy kóstolástechnikai tréninget. Bemutatta hogyan működik egy irányított kóstolás, és hogy milyen szempontok alapján értékelnek a világ borpontozási eljárásaiban jól ismert 100-as minősítési rendszerében. Majd a borhibákkal és a borbetegségekkel is megismerkedtek nem csak elméleti, hanem gyakorlati síkon is a résztvevők. Barátossy Gábor és Buránszki György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársaikóstolható ízelítőt is hoztaka borokat is jellemezhető hibákról betegségekről. Ezekről később a nagyközönség számára is elérhető Bortext applikációban is részletes leírás található. Egy rövid szünet után indult a tesztelés, amely alatt Kielmayer Kristian, az Országos Borszakértő Bizottság tagja mutatta be a kóstolásra érkezett Hungarikumsort. Elmondta; a borok kiválasztásának alapjául a Nemzeti Borkiválósági Program szolgált és fontos szempont volt, hogy kizárólag magyar fajták legyenek a Nagy Egyetemi Borteszten. Láthatóan nagy sikert aratott a diákok körében ez a Magyarországon egyedülálló, innovatív és tudatos borfogyasztásra nevelő kezdeményezés, rengeteg konstruktív kérdést tettek fel a jó hangulatú pontozást követően. A szervezők támogatóik – az AXA Bank, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a NÉBIH – jóvoltából meglepetés ajándékokkal köszönték meg a fiatalok részvételét. A Nagy Egyetemi Borteszt tavaszi turnéjának záróhelyszíne május elején a Pécsi Tudományegyetemen lesz.
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Halak, zöldségek és Sasi a workshopon 2019. november 4-én a Hotel Benczúrban került megrendezésre az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének soron …
Szarvasveszélyre figyelmeztetnek Augusztus végétől október közepéig a szarvasbőgés időszakában az országutakon, különösen az erdős, ligetes szakaszokon …