Főoldal Hírek Átólzéig Ismét darvadozást rendeznek a Szegedi Fehér-tónál

Ismét darvadozást rendeznek a Szegedi Fehér-tónál

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,325
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ismét darvadozást rendeznek a Szegedi Fehér-tónál
 

 Darunéző túrák, madárgyűrűzés, fotós futam, kisvonatozás a halvasúton és számos gyermekprogram várja azokat, akik pénteken és szombaton ellátogatnak a III. Fehértavi Darvadozásra Szeged mellé – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

 

Az európai daru-népesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak (Grus grus) vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét. A térség daruvonulásban betöltött szerepét jól jellemzi, hogy az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. A legutóbbi hat év monitoring adatai szerint az őszi vonulás során a Szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma november közepén eléri a 20-30 ezres létszámot.

    E rendkívüli természeti látványosság részesei lehetnek a III. Fehértavi Darvadozás vendégei. Pénteken és szombaton délután, valamint szombaton hajnalban darunéző túrákat szerveznek a sándorfalvi Macskási gyephez, a vállalkozó szelleműek kerékpártúrán figyelhetik meg a táplálkozó darucsapatokat vagy akár terepfélmaratonon is indulhatnak. Versenyt rendeznek a fotográfusoknak is: a fotós futam résztvevőinek a megadott feltételeknek megfelelő tájképet, állatfotót, makrófelvételt vagy eseményfotót kell készíteniük.

    A fiatalabbakat már pénteken terepi természetismereti akadályversenyre várják, de szombaton lesz bábos természetismereti mesesarok és játszóház is. A Szeged Táncegyüttes oktatóival Darudübögő Táncházat is szerveznek, az egyik legérdekesebb programnak mégis kisvonatozás a halvasúton ígérkezik: a területen gazdálkodó Szegedfish Kft. keskeny nyomtávú szerelvényének utasai a halastavak között a Fehértói Halászcsárda mögötti kiinduló állomásról a tórendszer közepén álló kutatóházig és kilátótoronyig utazhatnak, ahol a nemzeti park munkatársai mutatják be a természeti értékeket.

MTI / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…