Főoldal Hírek Életmód Ingerült és kimerült a magyarok többsége

Ingerült és kimerült a magyarok többsége

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,418
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ingerült és kimerült a magyarok többsége

 

A magyarok több mint 60%-a tapasztal időnként feledékenységet, közel ennyien rendszeresen küzdenek koncentrációs zavarral, az ingerlékenység, mentális kimerültség pedig tízből legalább hét embert érint. A Trend Inspiráció Műhely reprezentatív felméréséből az is kiderül, hogy a 30–49 évesek nem tudnak arról, hogy az agyi kiserek vérkeringésének zavarai őket is érinthetik.

 

Testi kondíciók és egészség tekintetében az 50–64 éves korosztály 43%-a fiatalabbnak, 21%-a pedig idősebbnek értékelte magát a koránál (a pontos adatok szerint 14% tíz évvel fiatalabbnak, 29% öt évvel fiatalabbnak, 36% ugyanannyinak, 15% öt évvel idősebbnek, 6% pedig tíz évvel idősebbnek érzi magát).

Érdekes adat, hogy 36%-uk érezte csupán úgy, hogy testi kondíciója és egészségi állapota megfelel annak, ami elvárható a saját korában.

Az 50–64 éves korosztály minden más korcsoportnál fontosabbnak értékeli az egészséget, az agyi vérkeringés egészségének fenntartását is ők ítélték meg a legfontosabbnak. A megkérdezettek mindössze 15%-a gondolja csak úgy – helyesen –, hogy már 30 év felett is felmerülhet a gyengülő memória problémája.

Ez ugyanis nem csak az idősebbeket érinti! Egyre többen érik meg a 70-80 éves életkort, és korántsem mindegy, hogy mindezt milyen mentális állapotban teszik.

Azok, akik alkalmaznak valamilyen módszert egészségük megóvása érdekében, jellemzően az egészséges táplálkozásra (20,5%), illetve a sportolásra (18,2%) figyelnek oda, étrend-kiegészítőt 15%-uk szed, az agyi vérkeringésre és az idegsejtek működésére jótékonyan ható készítményeket azonban mindössze 5%-uk használ. Pedig a kifejezetten agyi vérkeringést karbantartó készítmények jelentik az egyik legjobb, igazolt hatékonyságú megoldást.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozással, rendszeres mozgással, valamint agytornával valóban hatékonyan léphetünk fel az agyi öregedés folyamata ellen, még 50 év felett is.

– 50 éves kor felett megnő a valószínűsége annak, hogy az agyi ereken kóros elváltozások (atherosclerosis) jelennek meg, ez természetesen károsítja az agyi vérellátást – mondta el dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus.

A megelőzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, figyelni kell a jeleket és időben cselekedni, szakorvos segítségét kérni. – A prevenció ebben az életkorban is nagyon fontos, értem ezalatt például a kísérőbetegségek (gyakori a hipertónia, a cukorbetegség, a magasabb vérzsírszint) kezelését, a rendszeres szűrő- és kontrollvizsgálatokat (vérnyomás, laborvizsgálatok, nyaki erek állapotának UH-vizsgálata).

– A megelőzés mellett fontos szót ejteni a különféle, agyi vérkeringést serkentő megoldásokról, és szerencsére számos módszer létezik ezen korcsoport számára is, hogy tagjai mentálisan frissek maradjanak – tette hozzá Vida Zsuzsanna. – Ilyen például a testmozgás, a tanulás (a szépkorúaknak egyre több helyen szerveznek különféle oktatásokat), a keresztrejtvényfejtés, csak pár példa a sok lehetőség közül, de ezek mellett jótékony hatása van az egyik legrégebbi időkből fennmaradt gyógynövénynek, a ginkgo bilobának is.

Kiváló antioxidáns tulajdonsága és az érrendszerre kifejtett jótékony hatása miatt javítja az agyi vérellátást, csökkenti az idegsejtek károsodását és pusztulását, így hatékonyan veszi fel a harcot a demenciával és a szellemi hanyatlással szemben.
Az agyi vérkeringés fenntartásáért tenni kell
A magyarok közel 90%-a tartja fontosnak az agyi vérkeringés egészségének fenntartását, vagyis, hogy mindig formában tartsák magukat testileg és szellemileg is.

A felmérések szerint hazánkban ugyan az emberek magas arányban észlelnek magukon olyan tüneteket – ingerültség, feledékenység –, amelyek az agy oxigénellátásának gyengülésére utalhatnak, mégis mindössze 34%
az, aki tesz is valamit konkrétan azért, hogy fenntartsa az agyi vérkeringés egészségét.

A mentális edzés fogalmát például csak nagyon kevesen ismerik, pedig ha teszünk érte, agyunk fiatalabb is lehet a fizikai életkorunknál.

OrientPressHírügynökwség(OPH)/Metropol Kép:pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…