Főoldal Hírek Színes Még mindig sok a túlsúlyos ember hazánkban

Még mindig sok a túlsúlyos ember hazánkban

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,002
 ehaccp_topbanner3.jpg

Nem csak a kóros elhízásnak lehetnek súlyos következményei – hívja fel a figyelmet egy friss kutatás. A probléma felvetése, a magyar egészségügy adatait vizsgálva, itthon is különösen aktuális – írja a Világgazdaság.

 

A mérsékelt súlyfelesleg is jelentősen növeli az egészségi kockázatokat a Harvard Egyetem kutatói által a napokban közzétett tanulmány szerint. Azoknál, akik 55 éves koruk előtt mérsékelt (2–10 kilogramm közötti) súlyfölösleget szednek fel, nő az idő előtti elhalálozás és a krónikus megbetegedések valószínűsége, s így veszítenek az egészségesen leélhető éveikből. E tanulmány az első, amely a korai és középső felnőttkori elhízás későbbi életszakaszban jelentkező kockázatait vizsgálta – nyilatkozta a MarketWatchnak Frank Hu, a Harvard táplálkozás- és járványtani professzora. A kutatásban közel 93 ezer résztvevő adatait elemezték.

 

Ebben az időben a nők átlagosan 22 fontot (csaknem 10 kilót) szedtek fel, míg a férfiak 19 fonttal (durván 8 és fél kilóval) lettek testesebbek. A vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a szerény mértékű súlygyarapodás is fontos egészségi következményekkel járhat. Pedig épp ez az időszak, amikor a legtöbben hízni kezdenek: kevesebbet mozognak, többet dolgoznak, gyakoribbak a kisebb sérülések, nagyobb a felelősség, mint a gondtalan 20-as évek elején.

 

Magyarországon a problémafelvetés különösen aktuális. A visegrádi országok között elsők vagyunk a betegség miatti korlátozottság és az idő előtti halálozás következtében elveszített egészséges életévek tekintetében. Az egészséges életévek százezer lakosra jutó veszteségének értéke 2014-ben 25,7 ezer esztendő volt, ami a V4-ek között a legmagasabb egészségveszteséget jelentette – derül ki a magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékeléséből.

 

A magyar férfiak közel hat, a nők mintegy négy évvel rövidebb ideig élnek, mint EU-s társaik. A magyar nők és férfiak várható élettartama között a különbség hét év a nők javára (életük nagyobb részét viszont a férfiak töltik egészségesen). Magyarországon a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. A férfiak 60 százaléka túlsúlyos, míg a nők közül tízből csak öt.

 

Világgazdaság Kép: pixabay.com

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…