Főoldal Hírek Átólzéig Így disznótorozzunk!

Így disznótorozzunk!

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,427
 ehaccp_topbanner3.jpg

Így disznótorozzunk!

 

András napjára már hidegre fordul az idő, indulhat a disznóvágási szezon a falusi portákon. Az elkészült hurka, kolbász, disznósajt, szalonna kifagy, így sokáig eláll a kamrában. A segítő rokonoknak, barátoknak rendezett lakoma, a disznótor ennek elmaradhatatlan velejárója. De ha nincs vidéki rokonságunk, akkor sem kell lecsúsznunk erről a karakteres programról. Összegyűjtöttük a lehetőségeket. 
Ha a tradicionális disznótor felelevenítését céges csapatépítő tréningnek vagy baráti élményprogramnak szánjuk, jó pár Dél-alföldi tanyán belekóstolhatunk a vérbeli hajnali munkakezdésbe.
 
Böllérkedés az Árpád Pálinkatanyán

 

Igazán stílusos a békéscsabai Árpád Pálinkatanyán disznótort rendezni, hiszen az élményhez nélkülözhetetlen a lélekmelegítő. A hajnali órákban kezdődő disznóvágás folyamatába a vendégként is bekapcsolódhatunk közreműködhetünk a leszúrásnál, a pörzsölésnél, a bontásnál, a hús feldolgozásánál, kolbász és hurka töltésnél, töpörtyű készítésénél, miközben a finom falatokat házi pálinkával kísérhetjük le.  Az Árpád pálinkák, a forralt bor és meleg tea egész napos korlátlan iszogatását – valamint a kóstoló-csomagot a részvételi díj tartalmazza: a jó hangulat tehát garantált! 
 
Kolbászolás Bugacon
 
Az idei télen a Gedeon Tanyán  két-három saját disznóvágást tartanak. A bugaci pusztába érkező vendégeket a hagyományoknak megfelelően mézes barackpálinkával és lila hagymás mangalicazsíros kenyérrel fogadják, a tor munkálatai közben pedig  a háziak saját recepje szerint készített disznótorosát kóstolgathatjuk. Vidám népi játékokkal – patkóhajítással, mogyorógurítással –, ökrös fogatozással, vagy ha elég hó esett, forral boros lovas szánkózással színesítik a programot. A vendégsereg kolbászkészítő és kolbásztöltő versenyen mérheti össze tudását, majd gazdag disznótoros vacsora után térhetnek pihenőre.
 
Barátokkal vagy saját szakálra Lajosmizsén
 
A lajosmizsei Geréby Kúria a vendégekre bízza a választést: passzív nézelődőként vagy aktív résztvevőként is beszállhatunk a tél legnaturálisabb tradíciójába. Az igazán hangulatos, játékos vetélkedőkkel tarkított aktív disznótoros nagyobb társaságoknak ajánlják, Egyéni vendégek számára az idei tél folyamán november 28-30-án, december 30-án, január 30. és február 1. valamint február 27. és március 1. között tartanak disznótoros hétvégéket.
 
Ősborókás lovastanyán svédasztalról 
 
Pénteken kezdődő, egész hétvégés disznótoros programmal vár Jánoshalmán a Király Lovastanya. A vendégsereget pogácsával és házi pálinkával kínálják, este pedig falusi kakaspörkölttel kedveslednek. A tor napja korán és lélekmelegítő házi pálinkával indul, a munkálatokat böllér irányítja, amibe be lehet kapcsolódni. A nap folyamán az elkészített ételekből készült svédasztalról lehet fogyasztani, a desszertként falusi szalagos fánk és jánoshalmi lakodalmas kalács. Közép-Európa legnagyobb egybefüggő ősborókásába pálinkával és forralt borral kísért lovas vagy szánkós kirándulást szerveznek vagy megismerkedhetünk az állatsimogató lakóival, de akár wellnessezhetünk is.
 
Disznótoros programtippek
 
András napi disznótoros hétvége, november 28-30.között  Kiskunmajsán
András napi disznótoros ételek az Öreg Tanyacsárdában, november 29-30., 
Lajosmizse, Disznótor látványkonyhával, lovasbemutatóval és kocsikázással az Új Tanyacsárdában, 2014. december 30., Lajosmizse
 
Forrás: Itthon.hu / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…