Főoldal Hírek Átólzéig Hungarikum, amiből nem iszunk eleget

Hungarikum, amiből nem iszunk eleget

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,237
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hungarikum, amiből nem iszunk eleget

 

A szódavíz valódi Hungarikum, alig több mint 10 éve pedig a „garantáltan hagyományos és különleges élelmiszer’ névjegyet is viseli. Pár évtizedre háttérbe szorult a fogyasztása – különösen a palackozott ásványvizek megjelenésével – és csak az idősebb generáció konyhájában akadt elvétve egy-egy szódásszifon. Most viszont úgy tűnik, a technológia fejlődésének és a retró hullámnak köszönhetően ismét divatba jön a szódafogyasztás. 

160 éve iszunk szódát
Jövőre lesz 160 éve, hogy Jedlik Ányos elkészítette az első szódavíz előállításra alkalmas készüléket, nem sokkal később pedig szintén az ő nevéhez köthetően a fröccsfogyasztás is rohamosan elterjedt. A XIX században a harmadik legnagyobb iparágnak számított a szódagyártás a világon. A palackozott ásványvizek megjelenése ugyan jó időre visszavetette a szóda népszerűségét, a retró hullám feléledése és a modern készülékek piacra dobása újra felvirágoztathatja a szódavízfogyasztást. 

Hungarikum a konyhából
Otthoni szódakészítéssel költséghatékonyan, kényelmesen, helytakarékosan, környezetkímélő módon állítható elő szénsavas víz, víz alapú üdítőital vagy egy hűsítő fröccs. „A szódáról sokaknak még mai is a hagyományos, betekerős patronos vagy a szikvizestől elhozható palackos változat jut eszébe. Már léteznek azonban az otthoni szódakészítésnek jóval modernebb lehetőségei is, ilyenek az automata szódagépek. Fontos, hogy olyan gyártótól válasszunk készüléket, mely kiemelt hangsúlyt fektet a minőségre és az előírások betartására mind a szódagépek, mind a patronok és palackok tekintetében. Ezek a gépek és patronok biztonságosan használhatók a saját konyhánkban is – hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője. 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az elegendő folyadékfogyasztás fontosságát
A folyadékfogyasztás elengedhetetlen a szervezet megfelelő, egészséges működéséhez. A napi minimum korlátról ugyan megoszlanak a vélemények, de általánosan a két litert ajánlják a szakemberek. Rutai Gergely kiemeli: amellett, hogy az otthoni szódakészítéssel újra élvezhetjük ennek a méltatlanul mellőzött Hungarikumnak az ízét, víz vagy víz alapú üdítőital formájában járulhatunk hozzá a napi folyadékbevitel megfelelő szinten tartásához. A legfrissebb felmérések szerint az Egyesült Államokban, és az Egyesült Királyságban azok, akik rendelkeznek saját szódagéppel, 43%-al több vizet, vagy víz alapú ital isznak, mint azok, akiknek nincs a háztartásában ilyen eszköz. A 2014-es vizsgálat szerint például a SodaStream szódagép tulajdonosok évente több mint 700 millió liter buborékos, ízesítetlen vizet fogyasztanak. 

A Canadean (az italgyártó iparág egyik vezető kutatóintézete) legfrissebb, 2014-es felmérése szerint a szódavíz fogyasztási szokásokat vizsgálva a világon elfogyasztott teljes mennyiség alapján a SodaStream szénsavas vizeit fogyasztják a legtöbben.

OrientPress Hírügynökség (OPH)/Kép: revfulop.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…