Átólzéig Hungarikum, amiből nem iszunk eleget Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-04-24 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,304 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Hungarikum, amiből nem iszunk eleget A szódavíz valódi Hungarikum, alig több mint 10 éve pedig a „garantáltan hagyományos és különleges élelmiszer’ névjegyet is viseli. Pár évtizedre háttérbe szorult a fogyasztása – különösen a palackozott ásványvizek megjelenésével – és csak az idősebb generáció konyhájában akadt elvétve egy-egy szódásszifon. Most viszont úgy tűnik, a technológia fejlődésének és a retró hullámnak köszönhetően ismét divatba jön a szódafogyasztás. 160 éve iszunk szódát Jövőre lesz 160 éve, hogy Jedlik Ányos elkészítette az első szódavíz előállításra alkalmas készüléket, nem sokkal később pedig szintén az ő nevéhez köthetően a fröccsfogyasztás is rohamosan elterjedt. A XIX században a harmadik legnagyobb iparágnak számított a szódagyártás a világon. A palackozott ásványvizek megjelenése ugyan jó időre visszavetette a szóda népszerűségét, a retró hullám feléledése és a modern készülékek piacra dobása újra felvirágoztathatja a szódavízfogyasztást. Hungarikum a konyhából Otthoni szódakészítéssel költséghatékonyan, kényelmesen, helytakarékosan, környezetkímélő módon állítható elő szénsavas víz, víz alapú üdítőital vagy egy hűsítő fröccs. „A szódáról sokaknak még mai is a hagyományos, betekerős patronos vagy a szikvizestől elhozható palackos változat jut eszébe. Már léteznek azonban az otthoni szódakészítésnek jóval modernebb lehetőségei is, ilyenek az automata szódagépek. Fontos, hogy olyan gyártótól válasszunk készüléket, mely kiemelt hangsúlyt fektet a minőségre és az előírások betartására mind a szódagépek, mind a patronok és palackok tekintetében. Ezek a gépek és patronok biztonságosan használhatók a saját konyhánkban is – hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az elegendő folyadékfogyasztás fontosságát A folyadékfogyasztás elengedhetetlen a szervezet megfelelő, egészséges működéséhez. A napi minimum korlátról ugyan megoszlanak a vélemények, de általánosan a két litert ajánlják a szakemberek. Rutai Gergely kiemeli: amellett, hogy az otthoni szódakészítéssel újra élvezhetjük ennek a méltatlanul mellőzött Hungarikumnak az ízét, víz vagy víz alapú üdítőital formájában járulhatunk hozzá a napi folyadékbevitel megfelelő szinten tartásához. A legfrissebb felmérések szerint az Egyesült Államokban, és az Egyesült Királyságban azok, akik rendelkeznek saját szódagéppel, 43%-al több vizet, vagy víz alapú ital isznak, mint azok, akiknek nincs a háztartásában ilyen eszköz. A 2014-es vizsgálat szerint például a SodaStream szódagép tulajdonosok évente több mint 700 millió liter buborékos, ízesítetlen vizet fogyasztanak. A Canadean (az italgyártó iparág egyik vezető kutatóintézete) legfrissebb, 2014-es felmérése szerint a szódavíz fogyasztási szokásokat vizsgálva a világon elfogyasztott teljes mennyiség alapján a SodaStream szénsavas vizeit fogyasztják a legtöbben. OrientPress Hírügynökség (OPH)/Kép: revfulop.hu
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Road Show hatodik állomás – Alsóörs – 2016. október 25. 2016. október 25-én szép, napsütéses őszi idő volt. Mégis, ami az időjárás jelentésnél fontosabb, …
Szúrópróbaszerűen ellenőrzik az élelmiszereket A Békés Megyei Kormányhivatal élelmiszerbiztonsági felügyelői szúrópróbaszerűen folyamatosan ellenőrzik az élelmiszereket az Orosházi járás …