Főoldal Hírek Életmód Hogyan sminkeljünk nyáron?

Hogyan sminkeljünk nyáron?

6 perc átlagos olvasási idő
0
493
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az évszakok változásával bőrünk állapota és igényei is változnak. Nyáron a szakemberek elsősorban az erős UV-sugárzásra és a hidratálásra hívják fel a figyelmet, a bőr megfelelő ápolása azonban ennél összetettebb feladat. Mire figyeljünk sminkeléskor a nagy melegben? A témával kapcsolatban a hévízi NaturMed Hotel Carbona kozmetikusa adott néhány hasznos tanácsot.

A nyári sminkelés egyik alapszabálya az alapos hidratálás: bőrünk ugyanis a megfelelő folyadékbevitel mellett ellenállóbbá válik a baktériumokkal, a szennyeződéssel és a leégéssel szemben. Ezért fontos, hogy naponta fogyasszunk legalább 2-3 liter folyadékot, lehetőleg vizet. A NaturMed Hotel Carbona spa&wellness vezetője, Torhosi Tünde szerint sokan nem is gondolnak arra, hogy a hidratálás a sminket is tartósabbá teszi. A dehidratált bőrön például az alapozó gyakran betöredezik, és beül kisebb mélyedésekbe, ráncokba.

Sminkelés előtt tisztítsunk alaposan!

Mindenkori szabály, azonban nyáron különösen érvényes: sminkelés előtt fontos az arc alapos megtisztítása. Elsőként a radírozással kell kezdeni, amellyel az elhalt hámsejteket távolíthatóak el, majd a bőr hidratálása következik olyan könnyű szerkezetű esszenciával, amely hamar felszívódik.

Fényvédő: sminkelés előtt

Használjunk megfelelő fényvédelemmel ellátott alapozót. A szokásos módon ezt sminkelés előtt, vékony rétegben vigyük fel a bőrre. Legalább 30-as faktorszámú kozmetikumot válasszunk, és a felvitelét követően várjunk legalább negyed órát – húsz percet a felszívódásra. A fényvédelemhez még egy fontos szempont: különösen a déli órákban mindenképpen kalappal, sapkával is védjük magunkat a tűző naptól, vagy menjünk árnyékba.

Strandbiztos kozmetikumok

Ha már nyári smink, akkor kinek ne lenne fontos a vízállóság? Szerencsére ma már sokféle vízálló termék kapható, biztosra mehetünk, ha összetevőik között megtalálhatók a „filmképző anyagok”, amelyek nem oldódnak vízben. Akkor is érdemes ezeket használni, ha izzadós az ember, vagy esetleg sportolni fog. A Carbona szakértője szerint mivel az eltömített pórusok és az izzadás együttesen károsítják a bőrt, melegben érdemes olyan víz- vagy gélalapú, E-vitaminban gazdag termékeket választani, amelyektől nem képződik mitesszer. Ezek közül használjunk színes vízálló tust, vízálló szempillaspirált vagy szemöldökzselét, az ajakfestéshez pedig tartós, matt ajakrúzst.

Mérjük fel bőrünk állapotát

A különböző bőrápolási és sminkelési fortélyok akkor a leghasznosabbak, ha bőrünk állapotával képben vagyunk. Ezt akár egy nyaralás alkalmával is meg lehet tenni: a Carbonában például kozmetikus analizálja bőrünk nedvességtartalmát és tápanyag-ellátottságát.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…