Főoldal Hírek Életmód Hogyan sminkeljünk nyáron?

Hogyan sminkeljünk nyáron?

6 perc átlagos olvasási idő
0
829
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az évszakok változásával bőrünk állapota és igényei is változnak. Nyáron a szakemberek elsősorban az erős UV-sugárzásra és a hidratálásra hívják fel a figyelmet, a bőr megfelelő ápolása azonban ennél összetettebb feladat. Mire figyeljünk sminkeléskor a nagy melegben? A témával kapcsolatban a hévízi NaturMed Hotel Carbona kozmetikusa adott néhány hasznos tanácsot.

A nyári sminkelés egyik alapszabálya az alapos hidratálás: bőrünk ugyanis a megfelelő folyadékbevitel mellett ellenállóbbá válik a baktériumokkal, a szennyeződéssel és a leégéssel szemben. Ezért fontos, hogy naponta fogyasszunk legalább 2-3 liter folyadékot, lehetőleg vizet. A NaturMed Hotel Carbona spa&wellness vezetője, Torhosi Tünde szerint sokan nem is gondolnak arra, hogy a hidratálás a sminket is tartósabbá teszi. A dehidratált bőrön például az alapozó gyakran betöredezik, és beül kisebb mélyedésekbe, ráncokba.

Sminkelés előtt tisztítsunk alaposan!

Mindenkori szabály, azonban nyáron különösen érvényes: sminkelés előtt fontos az arc alapos megtisztítása. Elsőként a radírozással kell kezdeni, amellyel az elhalt hámsejteket távolíthatóak el, majd a bőr hidratálása következik olyan könnyű szerkezetű esszenciával, amely hamar felszívódik.

Fényvédő: sminkelés előtt

Használjunk megfelelő fényvédelemmel ellátott alapozót. A szokásos módon ezt sminkelés előtt, vékony rétegben vigyük fel a bőrre. Legalább 30-as faktorszámú kozmetikumot válasszunk, és a felvitelét követően várjunk legalább negyed órát – húsz percet a felszívódásra. A fényvédelemhez még egy fontos szempont: különösen a déli órákban mindenképpen kalappal, sapkával is védjük magunkat a tűző naptól, vagy menjünk árnyékba.

Strandbiztos kozmetikumok

Ha már nyári smink, akkor kinek ne lenne fontos a vízállóság? Szerencsére ma már sokféle vízálló termék kapható, biztosra mehetünk, ha összetevőik között megtalálhatók a „filmképző anyagok”, amelyek nem oldódnak vízben. Akkor is érdemes ezeket használni, ha izzadós az ember, vagy esetleg sportolni fog. A Carbona szakértője szerint mivel az eltömített pórusok és az izzadás együttesen károsítják a bőrt, melegben érdemes olyan víz- vagy gélalapú, E-vitaminban gazdag termékeket választani, amelyektől nem képződik mitesszer. Ezek közül használjunk színes vízálló tust, vízálló szempillaspirált vagy szemöldökzselét, az ajakfestéshez pedig tartós, matt ajakrúzst.

Mérjük fel bőrünk állapotát

A különböző bőrápolási és sminkelési fortélyok akkor a leghasznosabbak, ha bőrünk állapotával képben vagyunk. Ezt akár egy nyaralás alkalmával is meg lehet tenni: a Carbonában például kozmetikus analizálja bőrünk nedvességtartalmát és tápanyag-ellátottságát.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …