Főoldal Hírek Átólzéig Hogyan árthat a fogaknak a mozgás?

Hogyan árthat a fogaknak a mozgás?

2 perc átlagos olvasási idő
0
1,219
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hogyan árthat a fogaknak a mozgás?

 

Mint mondják, a mozgás jót tesz az egészségnek, egy új tanulmány szerint azonban nem feltétlenül minden testrésznek. Német fogászati szakemberek sportolókon végzett vizsgálatuk során ugyanis azt találták, a rendszeres mozgás árthat a fogaknak. Hogyan? Kiderül a Fox News-on megjelent cikkből. 
A hetven résztvevő, akiknek átlagos életkora 36 év volt, fele triatlonozott, míg másik fele nem volt atléta. A sportolók közül 15-nél futás közben vizsgálták meg a nyáluk összetételét. Az eredmények azt mutatták, hogy a sportolóknak nagyobb a kockázatuk a fogászati betegségek kialakulására. 
 
Pihenéskor a sportolók nyálának összetétele – ami megvédi a fogakat a károsodástól – hasonló volt a nem atlétikázó csoportéhoz, de amint elkezdtek edzeni, annak kémiai összetétele megváltozott és mennyisége jelentősen csökkent. A nyál pH értékel jelentősen növekedett mozgáskor, ami szintén növeli a lepedékképződést. 

A tanulmány szerzői ugyanakkor senkit nem biztatnak a sport abbahagyására, már csak azért sem, mert a kutatásba bevontak száma meglehetősen kevés volt, a résztvevő sportolók pedig nagyon intenzíven, átlagosan heti 9 órát mozogtak. 
 

OrientPress Hírügynökség (OPH) / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?M…