Főoldal Hírek Átólzéig Hogyan árthat a fogaknak a mozgás?

Hogyan árthat a fogaknak a mozgás?

2 perc átlagos olvasási idő
0
1,147
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hogyan árthat a fogaknak a mozgás?

 

Mint mondják, a mozgás jót tesz az egészségnek, egy új tanulmány szerint azonban nem feltétlenül minden testrésznek. Német fogászati szakemberek sportolókon végzett vizsgálatuk során ugyanis azt találták, a rendszeres mozgás árthat a fogaknak. Hogyan? Kiderül a Fox News-on megjelent cikkből. 
A hetven résztvevő, akiknek átlagos életkora 36 év volt, fele triatlonozott, míg másik fele nem volt atléta. A sportolók közül 15-nél futás közben vizsgálták meg a nyáluk összetételét. Az eredmények azt mutatták, hogy a sportolóknak nagyobb a kockázatuk a fogászati betegségek kialakulására. 
 
Pihenéskor a sportolók nyálának összetétele – ami megvédi a fogakat a károsodástól – hasonló volt a nem atlétikázó csoportéhoz, de amint elkezdtek edzeni, annak kémiai összetétele megváltozott és mennyisége jelentősen csökkent. A nyál pH értékel jelentősen növekedett mozgáskor, ami szintén növeli a lepedékképződést. 

A tanulmány szerzői ugyanakkor senkit nem biztatnak a sport abbahagyására, már csak azért sem, mert a kutatásba bevontak száma meglehetősen kevés volt, a résztvevő sportolók pedig nagyon intenzíven, átlagosan heti 9 órát mozogtak. 
 

OrientPress Hírügynökség (OPH) / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…