Főoldal Hírek Átólzéig Napi C-vitaminnal a betegségek ellen

Napi C-vitaminnal a betegségek ellen

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,276
 ehaccp_topbanner3.jpg

Napi C-vitaminnal a betegségek ellen

 

A C-vitamin nem csak a fertőző betegség elleni harcban segít, de egyes betegségek, sérülések, sőt fogyókúra és szoptatás esetén is hangsúlyosan oda kell figyelni a pótlásra. -hívja fel a figyelmet a HáziPatika.com
 
Az őszi esős, nyirkos idő sajnos a náthás-megfázásos betegségek fő időszaka. A nyári feltöltődés után azt érezzük, immunrendszerünk gyengül, majd megadja magát a vírusoknak. Különösen igaz ez, ha rohanó életünkben nem tudunk elég figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra, nem eszünk elegendő zöldséget, gyümölcsöt. Jól jön ilyenkor a C-vitamin-pótlás.
A C-vitamin a fertőző betegségek csúcsidőszakában is erősíti immunrendszerünket, preventív alkalmazásával megelőzhetjük, hogy lebetegedjünk, kiessünk a munkából, vagy hasznos időtöltés helyett az ágyba kényszerüljünk.
A C-vitamin, illetve hatóanyaga, az aszkorbinsav szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásában nélkülözhetetlen. Szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcseréjét, elősegíti a vörösvérsejtek érését, részt vesz a mellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normál kötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel szemben.
Hiánybetegsége a skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomással és rendszertelen szívveréssel járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. De szövődménye lehet vérszegénység, sőt, akár depresszió is. Ilyen szélsőséges hiányállapot ritkán fordul elő, de korai jel lehet például a foghúsvérzés.
A fertőző betegségek megelőzése mellett bizonyos betegségek esetén is fontos, hogy rendszeresen pótoljuk a C-vitamint. Ilyen a hosszan tartó lázas állapot, a pajzsmirigy-túlműködés, a daganatos betegségek, az alkoholbetegség, a TBC, vagy az égési sérülések. De az állandó stressz alatt élőknek és a dohányosoknak is fokozottan kell ügyelniük a C-vitamin megfelelő pótlására.
Ha drasztikus fogyókúrát követőknél sem mindig biztosított a megfelelő vitaminpótlás, és igaz ez azokra is, akik gyorsan, radikálisan fogytak le.
Nehéz fizikai munkát végzők, terhes és szoptató anyák, gyermekek és idősek C-vitamin igénye nagyobb. A napi átlagos szükséglet egyébként felnőtt férfiaknál körülbelül 90, nőknél 75 milligramm, de annak, aki dohányzik, további 35 milligrammot kell hozzáadnia ehhez az értékhez.
A legnagyobb C-vitamin igénye egyébként a szoptató nőknek van: nekik napi 120 milligramm a javasolt mennyiség. Nagyon fontos tehát odafigyelni arra, hogy elég C-vitamint juttassunk a szervezetünkbe a napi szükséglet kielégítéséhez. Ennek legjobb módja, ha természetes formákban, gyümölcsök fogyasztásával érjük ezt el, de ma már számos készítmény is rendelkezésre áll. Az egyik legegyszerűbb módja, ha pezsgőtablettához vizet adva készítünk magunknak kellemes italt, amely egyetlen pohárral biztosítja a napi szükségletet.

OrientPress Hírügynökség (OPH) / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…