Színes Hamarosan a New York-i éttermek étlapjait gazdagítja a növényből készült hamburger Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2016-06-06 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,109 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Hamarosan a New York-i éttermek étlapjait gazdagítja a növényből készült hamburger Néhány hónap múlva a New York-i éttermek látogatói is megkóstolhatják azt a hamburgert, amelynek húspogácsáját növényi alapanyagokból készítette el az Impossible Foods amerikai startup cég. A Szilicium-völgyi vállalkozás a Code Conference nevű kaliforniai technológiai konferencián mutatta be először “hamis hamburgerét” egy tömeges kóstoló keretében. “Olyan íze van, mint egy hamburgernek, nagyon ízletes. Igaz nem elég véres” – idézte az egyik kóstolót a The Guardian brit napilap. 2011-ben az Impossible Food azzal acéllal alakult meg, hogy olyan “hamis” húsból készült hamburgert fog piacra dobni, amelynek ízét még a rendíthetetlen húsevők sem fogják megkülönböztetni a valódiétól. A növényi alapú hús megalkotásával az a szándékuk, hogy kompenzálják a tehenek okozta környezetkárosodást,és kielégítsék a marhahúsra éhes amerikai lakosságot, amely mintegy 4,4 milliárd kilogramm darált marhahúst fogyaszt évente. “Az egész élelmiszertörténelem a természetre és az emberi találékonyságra alapul. A kenyér sem az a termék, amelyik egyszerűen csak leesik a fáról – hangoztatta Pat Brown, a startup elnök-vezérigazgatója termékük bemutatásakor. Brown akkor kezdett el gondolkodni a húsról, amikor a Stanford Egyetem biokémia tanszékének professzoraként tudományos szabadságát töltötte. “Úgy vélem, hogy kétségkívül a globális környezetre jelenleg a legnagyobb veszélyt az élelmiszer célú állattenyésztés jelenti. Az egyetlen módja a hús kiváltásának egy piacalapú megközelítés, amely magával hozza a piaci várakozásokat felülmúló élelmiszer megalkotását” – magyarázta. A startup honlapja szerint három és fél éven át kutatták, hogy mi teszi kivételessé a húsevést és -főzést, és olyan növényi fehérjéket és tápanyagokat fedeztek fel, amelyekkel molekuláris szintes újra lehet alkotni azt. “Legnagyobb felfedezésünk az volt, hogy a hem molekula – amely a vér vörös színét biztosítja – egy mágikus összetevő, amely a húsnak az ízét és illatát adja. Bár a molekula különösen gazdagon van jelen a húsban, a hem az élet minden területén, így a növényeknél is létfontosságú. A növényekben lévő hemet tartalmazó fehérje adja húsunk valódi hús ízét.” A növényi hamburger alkotóelemei között megtalálhatók például a kókusz és a sárgadinnye összetevői is olvasható a honlapon. A cég, amelyet annak idején a Google-nek 300 millió dollárért nem sikerült megvásárolni, azzal számol, hogy terméke be tud illeszkedni a gyorséttermek menüjébe. Ára Brown szerint nagyjából a biomarhahús termékek árával lesz egyenlő. MTI/Pixabay
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Nyári álomalak? Még épp időben vagyunk, hogy idén ne csak álom maradjon A legtöbb újévi fogadalom – mint például, hogy többet mozgunk és egészségesebben étkezünk, hogy …
Alkalmi rendezvényeken is kötelező a számla- és nyugtaadás A nyári időszakban sok kereskedő és vendéglős kitelepül alkalmi rendezvényekre, sőt vannak, akik …