Főoldal Hírek Ajánló A dél-balatoni vendéglátásban nagy gond a munkaerő-elvándorlás

A dél-balatoni vendéglátásban nagy gond a munkaerő-elvándorlás

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,322
 ehaccp_topbanner3.jpg

A dél-balatoni vendéglátásban nagy gond a munkaerő-elvándorlás
 

    A több mint háromezer dél-balatoni vendéglátóhely és kiskereskedelmi üzlet számára nagy gond a szakképzett munkaerő nyugatra vándorlása – hangzott el a KISOSZ Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete szerdai turisztikai szezonnyitó fórumán, Balatonszárszón.

    Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke elmondta, hogy a balatoni kiskereskedők és vendéglátósok többsége június első hétvégéjén nyit a tavalyihoz hasonló jó szezonban reménykedve. Számítanak arra, hogy forgalomcsökkenést hozhat a vasárnapi nyitva tartás újbóli bevezetése, illetve strandi szolgáltatók esetében például egyes strandok fizetőssé válása. 

    A társelnök nagy jelentőségűnek  nevezte, hogy az Országgyűlés elé került áfatörvény-módosítási javaslat szerint az éttermi szolgáltatások jelenlegi 27 százalékos áfáját jövőre 18, 2018-ban pedig 5 százalékra csökkentik, mivel így több pénz juthat fejlesztésekre és versenyképes bérek fizetésére.

    Jelezte, hogy a KISOSZ a tagsága által megfogalmazott igényeket közvetítve további javaslatokat kíván tenni a kormánynak. Szeretnék elérni egyebek között, hogy megemeljék a vállalkozások alanyi adómentességének több éve változatlan 6 millió forintos határát, valamint hogy a jelenleginek közel felére, 10 ezer forint alá csökkenjen az online pénztárgépek kötelező szervizdíja. Szükségesnek tartják azt is, hogy növekedjen a vállalkozók elszámolható reprezentációs költségeinek mértéke. 

    A KISOSZ túlzottnak és elfogadhatatlannak tartja továbbá, hogy ha egy vállalkozó alkalmazottja kétszer nem ad nyugtát, 12 napra bezárják az üzletét, ez a rövid balatoni szezonban nehéz helyzetbe hoz egy vállalkozást. Ugyan eddig ilyenre csak két esetben került sor, kezdeményezni kívánják a szankció megváltoztatását – mondta Kertész Rezső.    

    Hetesi Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) somogyi igazgatóságának illetékes osztályvezetője arról számolt be, hogy tavaly a nyugtaadás és a pénztárgépek ellenőrzése során feleannyi szabálytalanságot tapasztaltak, mint egy évvel korábban, ezért várhatóan ezen a nyáron csökken a revizorok próbavásárlása. Túl alacsony nyugtaszám esetén ugyanakkor többször lehet majd fogalomellenőrzésre számítani – figyelmeztetett.  

    A somogyi vállalkozások adózás szerinti minősítése jelenleg 40 százalékban megbízható, 60 százalékban átlagos, és kockázatos kategóriába egyelőre senki nem került – mondta el.
    Makkos Péter, a KISOSZ elnökségi tagja, fonyódi vendéglátós arról beszélt, hogy a balatoni turizmust egyre inkább a belföldi vendégek határozzák meg, ezért a SZÉP-kártya megszüntetése akár 20-30 százalékos visszaesést hozhat a forgalomban. 

    Szikra László, a somogyi kormányhivatal főosztályvezetője arra biztatta a fórumon megjelenteket, hogy szakemberhiány esetén vegyék fel a kapcsolatot a járási és kormányhivatalok foglalkoztatási osztályaival. Szólt arról is, hogy nehéz a szakképzett munkaerő megtartása, mivel a magyar vállalkozások bérei nem versenyképesek a nyugatiakkal.  

    Gelencsér Attila (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Parlament vállalkozásfejlesztési bizottságának tagja arról beszélt, hogy a kiskereskedők munkája jelentősen hozzájárul az ország sikereihez, hiszen 2010 óta 15,1 százalékkal nőtt Magyarország kiskereskedelmi forgalma, ami háromszorosa az uniós átlagnak.

 

MTI/PArchívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…