Főoldal Hírek Csőposta Gyakorlat teszi a mestert

Gyakorlat teszi a mestert

11 perc átlagos olvasási idő
0
2,172
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyre nagyobb az igény a jól képzett gyakornokokra

 

A turizmus-vendéglátás területén egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, ezért is növekszik a vállalati gyakornoki programok jelentősége. A kereskedelmi vállalatok számára is fontos, hogy lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak arra, hogy  elméleti tudásukat a gyakorlatban, a kereskedelem valódi terepén gyarapíthassák. Az állásbörzék, karrier napok pedig kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a résztvevő cégek megtalálják a számukra leginkább megfelelő, jól felkészített fiatalokat, akikre a jövőben már munkavállalóként számíthatnak – emelték ki a két szegmens meghatározó vállalatainak vezetői a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) napokban megrendezett Karrier Napján.

 

Idén rekord számú, 58 vállalat ‒ köztük vezető hotelláncok, kereskedelmi és szolgáltató cégek, utazási irodák, meghatározó munkaerő-közvetítő cégek ‒ várta szakmai gyakorlati helyekkel, részmunkaidős pozíciókkal és álláslehetőségekkel a hallgatókat, frissdiplomás pályakezdőket, illetve az álláskeresőket a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának „Gyakorlat teszi a mestert” címmel a napokban megrendezett Karrier Napján.

 

„Manapság egyre nagyobb probléma a szakképzett munkaerő hiánya, így ez remek lehetőség, hogy már a kezdeteknél ott legyünk, és megkeressük a számunkra legjobb kollégákat. Időről-időre egyre nehezebb megfelelő szakképzett kollégákat találni. Amennyiben a gyakornokok jól teljesítenek, akkor szívesen ajánlunk számukra végleges és stabil munkalehetőséget egy nagy nemzetközi cégnél. Minden évben találunk ilyen kollégákat, akik tovább erősíthetik a Neckermann hírnevét” – mondta el a rendezvény kapcsán Szalóki Éva, a NUR Neckermann Kft. Retail Network Managere.

 

Blaskóné Komlósi Gabriella, az AccorHotels Talent&Culture Managere hozzátette: „Az AccorHotels felelős munkáltatóként vallja, hogy az új generáció szakembereinek képzése a munkaerő-piaci szereplők feladata is. Ezért aktív szerepet vállalunk a gyakorlati képzésben, ami azt jelenti, hogy évente átlagosan Magyarországon 100-150 főiskolai, egyetemi gyakornokot oktatunk 17 szállodánkban és központi irodánkban. Az elmúlt években a környezet – turizmus ágazatra jellemző munkaerő-elvándorlás, a szakmai gyakorlat idejének bolognai folyamat miatti megfeleződése – változásának következményeként jelentős mértékben növekedett a jelentősége annak, hogy azokat a hallgatókat találjuk meg a BGE-KVIK Karrier Napon, akik vállalatunkkal közös értékeket vallanak.”

„A Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest számára a BGE kiemelt fontosságú partner, mert az elmúlt évek tapasztalata alapján jó képességű, jól felkészített gyakornokok jelentkeznek innen, akik gyakran a gyakorlatuk után velünk maradva komoly karriert építenek cégünknél itthon és a nemzetközi hálózatukon belül is” – mondta el Oravecz Zoltán, a Karrier Napon résztvevő Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest HR igazgatója. „A múltban is, de a jelenben és a jövőbentalán még inkább növekszik a jelentősége, hogy a cégek, így  szállodánk is minél nagyobb számú gyakornokkal dolgozhasson, hiszen az így kiépülő munkakapcsolat egy igazi nyer – nyer helyzetet eredményez” – tette hozzá a HR igazgató.

 

Schuster Réka, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. HR gyakornoka szerint: „Nagyszerű lehetőség a vállalatok számára karrier napon részt venni, hisz itt megtalálhatóak a még aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalok, de  pályakezdők is. Nekünk mind a két csoport nagyon fontos, hisz nem csak konkrét pozíciókra, hanem a gyakornoki programunkba is keresünk embereket. Jó lehetőség részt venni különböző egyetemek karrier napjain, hisz az ilyen rendezvényeken lehetőség van személyes találkozásra, kommunikációra, ami a munkáltatói márka építéséhez elengedhetetlen.”

 

Széll Hajnalka, az Auchan Retail Magyarország HR igazgatója elmondta: „Az Auchan Retail Magyarország számára fontos,  hogy a rendelkezésére álló eszközökkel részt vállaljon a hazai gyakorlati oktatásban mind közép mind felsőfokon, és ezáltal hozzájáruljunk a jövő munkavállalóinak képzéséhez. Ezért örömmel veszünk részt minden olyan kezdeményezésben, így a  BGE KVIK őszi Karrier Napján is, amely lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy  elméleti tudásukat a gyakorlatban, a kereskedelem valódi terepén, az áruházainkban gyarapíthassák.”

 

Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja kiemelte: „Az idei Karrier Napunk rekordszámú kiállítója is azt bizonyítja, hogy a gazdasági fellendülésnek köszönhetően a kereskedelem, a turizmus és a vendéglátás területén is élénk a munkaerőpiac, egyre keresettebbek e területek szakemberei, folyamatosan bővülnek az elhelyezkedési lehetőségek. A vállalati visszajelzések alapján a BGE nagyon erős diplomát ad. Tapasztalataink szerint a képzés végére a diákok fele, a diplomaszerzést követő két hónap elteltével pedig 80 százaléka tud elhelyezkedni. Ez annak is köszönhető, hogy nagy hangsúlyt helyezünk a szakmai gyakorlatokra és azt látjuk, hogy ennek előnyeit és jelentőségét már a vállalatok is felismerték.”

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő éttermekbe

Szerdától lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő étter…