Főoldal Hírek Csőposta Gyakorlat teszi a mestert

Gyakorlat teszi a mestert

11 perc átlagos olvasási idő
0
2,280
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyre nagyobb az igény a jól képzett gyakornokokra

 

A turizmus-vendéglátás területén egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, ezért is növekszik a vállalati gyakornoki programok jelentősége. A kereskedelmi vállalatok számára is fontos, hogy lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak arra, hogy  elméleti tudásukat a gyakorlatban, a kereskedelem valódi terepén gyarapíthassák. Az állásbörzék, karrier napok pedig kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a résztvevő cégek megtalálják a számukra leginkább megfelelő, jól felkészített fiatalokat, akikre a jövőben már munkavállalóként számíthatnak – emelték ki a két szegmens meghatározó vállalatainak vezetői a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) napokban megrendezett Karrier Napján.

 

Idén rekord számú, 58 vállalat ‒ köztük vezető hotelláncok, kereskedelmi és szolgáltató cégek, utazási irodák, meghatározó munkaerő-közvetítő cégek ‒ várta szakmai gyakorlati helyekkel, részmunkaidős pozíciókkal és álláslehetőségekkel a hallgatókat, frissdiplomás pályakezdőket, illetve az álláskeresőket a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának „Gyakorlat teszi a mestert” címmel a napokban megrendezett Karrier Napján.

 

„Manapság egyre nagyobb probléma a szakképzett munkaerő hiánya, így ez remek lehetőség, hogy már a kezdeteknél ott legyünk, és megkeressük a számunkra legjobb kollégákat. Időről-időre egyre nehezebb megfelelő szakképzett kollégákat találni. Amennyiben a gyakornokok jól teljesítenek, akkor szívesen ajánlunk számukra végleges és stabil munkalehetőséget egy nagy nemzetközi cégnél. Minden évben találunk ilyen kollégákat, akik tovább erősíthetik a Neckermann hírnevét” – mondta el a rendezvény kapcsán Szalóki Éva, a NUR Neckermann Kft. Retail Network Managere.

 

Blaskóné Komlósi Gabriella, az AccorHotels Talent&Culture Managere hozzátette: „Az AccorHotels felelős munkáltatóként vallja, hogy az új generáció szakembereinek képzése a munkaerő-piaci szereplők feladata is. Ezért aktív szerepet vállalunk a gyakorlati képzésben, ami azt jelenti, hogy évente átlagosan Magyarországon 100-150 főiskolai, egyetemi gyakornokot oktatunk 17 szállodánkban és központi irodánkban. Az elmúlt években a környezet – turizmus ágazatra jellemző munkaerő-elvándorlás, a szakmai gyakorlat idejének bolognai folyamat miatti megfeleződése – változásának következményeként jelentős mértékben növekedett a jelentősége annak, hogy azokat a hallgatókat találjuk meg a BGE-KVIK Karrier Napon, akik vállalatunkkal közös értékeket vallanak.”

„A Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest számára a BGE kiemelt fontosságú partner, mert az elmúlt évek tapasztalata alapján jó képességű, jól felkészített gyakornokok jelentkeznek innen, akik gyakran a gyakorlatuk után velünk maradva komoly karriert építenek cégünknél itthon és a nemzetközi hálózatukon belül is” – mondta el Oravecz Zoltán, a Karrier Napon résztvevő Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest HR igazgatója. „A múltban is, de a jelenben és a jövőbentalán még inkább növekszik a jelentősége, hogy a cégek, így  szállodánk is minél nagyobb számú gyakornokkal dolgozhasson, hiszen az így kiépülő munkakapcsolat egy igazi nyer – nyer helyzetet eredményez” – tette hozzá a HR igazgató.

 

Schuster Réka, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. HR gyakornoka szerint: „Nagyszerű lehetőség a vállalatok számára karrier napon részt venni, hisz itt megtalálhatóak a még aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalok, de  pályakezdők is. Nekünk mind a két csoport nagyon fontos, hisz nem csak konkrét pozíciókra, hanem a gyakornoki programunkba is keresünk embereket. Jó lehetőség részt venni különböző egyetemek karrier napjain, hisz az ilyen rendezvényeken lehetőség van személyes találkozásra, kommunikációra, ami a munkáltatói márka építéséhez elengedhetetlen.”

 

Széll Hajnalka, az Auchan Retail Magyarország HR igazgatója elmondta: „Az Auchan Retail Magyarország számára fontos,  hogy a rendelkezésére álló eszközökkel részt vállaljon a hazai gyakorlati oktatásban mind közép mind felsőfokon, és ezáltal hozzájáruljunk a jövő munkavállalóinak képzéséhez. Ezért örömmel veszünk részt minden olyan kezdeményezésben, így a  BGE KVIK őszi Karrier Napján is, amely lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy  elméleti tudásukat a gyakorlatban, a kereskedelem valódi terepén, az áruházainkban gyarapíthassák.”

 

Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja kiemelte: „Az idei Karrier Napunk rekordszámú kiállítója is azt bizonyítja, hogy a gazdasági fellendülésnek köszönhetően a kereskedelem, a turizmus és a vendéglátás területén is élénk a munkaerőpiac, egyre keresettebbek e területek szakemberei, folyamatosan bővülnek az elhelyezkedési lehetőségek. A vállalati visszajelzések alapján a BGE nagyon erős diplomát ad. Tapasztalataink szerint a képzés végére a diákok fele, a diplomaszerzést követő két hónap elteltével pedig 80 százaléka tud elhelyezkedni. Ez annak is köszönhető, hogy nagy hangsúlyt helyezünk a szakmai gyakorlatokra és azt látjuk, hogy ennek előnyeit és jelentőségét már a vállalatok is felismerték.”

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…