Főoldal Hírek Kultúra Fekete Péter: hangszert kell adni minél több gyerek kezébe

Fekete Péter: hangszert kell adni minél több gyerek kezébe

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,516
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára 8,5 millió forint értékű hangszert adott át a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola számára, a Kodály-program keretében. Az ünnepi átadó egy, az egész országra kiterjedő program első állomása volt.

 

„A csodálatos Zeneakadémiánk és Konzervatóriumunk mind világszínvonalú művészeket képeznek, de mi van mindez előtt, még egészen fiatal korban, főleg akkor, ha valaki olyan családba születik, melyben nincs ott a zene ismerete és szeretete, a zenei tehetség felfedezésére való érzékenység és a zenei tehetség kibomlására való lehetőségek?” – tette fel a kérdést ünnepi beszédében Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára.

 

„A megoldás egyszerű – folytatta. Hangszert kell adni minél több gyerek kezébe. Ehhez segítség kell az iskoláknak a hangszerek beszerzéséhez, hiszen erre a költségvetésük nem teremtene lehetőséget. Magyarország kormánya éppen ezért, ezt elősegítendő indította el a Kodály Programot, amelyhez kapcsolódóan idén 3 milliárd, jövőre pedig 2,5 milliárd forintot biztosít hangszercserére, valamint a Hangszercsere programmal összefüggő köznevelési, művészetoktatási feladatok támogatására, amelynek során az iskolák állami támogatás segítségével lehetőséget kapnak megfelelő hangszerek beszerzésére.” – jelentette be Fekete Péter.

 

„Aki egy tárgyból hangot tud előcsalogatni, az birtokosa lehet annak, hogy más lelkéhez kulcsot kapjon. Ezért éljük, ünnepeljük meg örömünket, tegyük értékessé, felejthetetlenné a hangszer kézbe fogásának pillanatát, hiszen hangszert kapni ünnep!” – szólított fel az államtitkár, aki arra kérte az érintett iskolákat, hogy mindenhol tegyék rendkívüli élménnyé a hangszer megérintését, az átadást, hasonlóan Bicske városához, ahol Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, valamint Pálffy Károly, Bicske polgármestere igazán felemelő eseménnyé tették a hangszerek átadását.

 

 

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…