Csőposta Év Fagylaltja verseny 2024 Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2024-05-25 13 perc átlagos olvasási idő 0 191 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.A verseny célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az Ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.A Gyermeknap előtti pénteken különböző gyermek programok is szórakoztatták a látogatókat a nap folyamán, vendéglátónk, Kecskemét Megyei Jogú Város jóvoltából. A város tiszteletére egy új kategóriát is hirdetett az Ipartestület: a „Sárgabarack fagylalt kategóriát”. Ezzel a kategóriával a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” kívánta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt összesen 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönség zsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte.A Közönség zsűri tagjai voltak:Hajduch-Szmola Patrik, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség lelkésze, Wittman Krisztián, magyar válogatott kosárlabdázó, a KTE Kosárlabda Klub csapatkapitánya, Szabó Dorottya, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, Varga-Huszti Máté, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Megyei TIT szakmai igazgatója, Jánosi István önkormányzati képviselő, sportért felelős tanácsnok.A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt, a pikánsan ízesített sárgabarack fagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Az olajos magvak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, babérlevél, borókabogyó, rózsabors, timutbors, szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.A fagylalt bemutatókon a tavalyi győztes „Sütőtökös mandula fagylalt dió variációkkal” mellett „Magas gyümölcs és rosttartalmú sorbeteket és zöldségfagylaltokat” is megismerhettek a látogatók, valamint bemutatkozott a Gelato World Cup – Fagylalt Világbajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat „Karamellizált fehércsokoládé fagylalt exotic szósszal és mandularopogóssal” fagylaltja is.A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyeEbbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.• Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred• Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök• Bronzérem: SZERENÁD – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár„M” – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)• Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös• Ezüstérem: MÁNGÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes• Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár„Sárgabarack” kategória:Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.• Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred• Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓ VÁLOGATÁSSAL – Kádár Ferenc – m-Gel Hungary Kft., Budapest• Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye• Aranyérem: MÉZES MADZAG – Nagy László – Békás Kft., Budapest• Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő• Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft., Budapest„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye• Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM)• Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET – Horváth Diána – m-Gel Hungary Kft., Budapest• Bronzérem: VÉRNARANCS – Gangel András – m-Gel Hungary Kft., BudapestKülöndíjak:• Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő• Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred• Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK – Pokoraczki Ágnes – Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó• Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, MarcaliAranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, BalatonfüredFotókredit: Magyar Cukrász Ipartestület2024-ben is indul a #vadateszem kampány Láthatatlan ellenség ellen: fájdalommentes biofilmterápia forradalmasítja a fogápolást The House Of Angostura Global Cocktail Challenge 2024/2025 Magyar bajnoka lett az ifjúsági szakács világbajnokságnak Mennyei újdonság: Megnyílik a Kürtős Fondülde a 11. Kürtőskalács Fesztiválon
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
MÁV-Volán: könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel Mostantól a közösségi közlekedéssel érkezők könnyebben eljuthatnak a Tihanyi-félszigetre az ország számos pontjáról, továbbá …
NMHH: az egyik legnépszerűbb internetezési forma a közösségi média Az egyik legnépszerűbb netezési forma a közösségi média; naponta átlag egy órát töltenek a …