Főoldal Hírek Csőposta Már most közel 200 palackvisszaváltó automata üzemel a Tesco áruházakban

Már most közel 200 palackvisszaváltó automata üzemel a Tesco áruházakban

10 perc átlagos olvasási idő
0
57
 ehaccp_topbanner3.jpg

147 Tesco üzletben, vagyis minden jogszabályban meghatározott helyen használhatók az előírt határidőig a betétdíjas palackok, dobozok és üvegek visszaváltására alkalmas berendezések. Egyes hipermarketekben többféle gépet is telepítettek, így országszerte összesen több mint 200 automata biztosítja az egyszer használatos, valamint az újratölthető italcsomagolások kényelmes leadását. Az áruházlánc az egyéb hulladékok körforgásos rendszerét is kiemelten kezeli, amelynek eredményeként egy év alatt 33 kamionnyi saját működésből származó fóliát használt fel tescós műanyag szatyrok gyártásához, újrafelhasználható szállítási, illetve tárolási megoldásokkal és több mint2200 tonnával csökkentett károsanyag-kibocsátását.

A Tesco 197 üzletéből az összes 400 négyzetméternél nagyobb áruházban, vagyis az előírt helyszínek mindegyikén üzembe rendszer hamarosan a betétdíjas (DRS) palackvisszaváltó automatái. Az áruház több mint 200 berendezést működtet, amely egy része szabadon álló gép, több mint háromnegyede pedig beépített. Előbbiek két, míg utóbbiak 3-7 gyűjtőszekrényt tartalmaznak, melyek mindegyike 1000 db PET, ill. alumíniumpalackot, valamint 200-400 egyszer használatos üveget tud tárolni. A beépített, nagyméretű gépek ún. soft drop modullal is rendelkezik, amely az újratölthető üvegeket kezeli, és úgy helyezi át a berendezésen belül, hogy azok ne törjenek össze.

„Számos üzletünkben egyszerre több automata is üzemel, így az újrahasznosításra váró hulladékot akár 20 gyűjtőszekrényben tudjuk tárolni. Ezáltal a visszaváltási folyamat gyorsabb, és a vásárlóknak sem kell tartaniuk, hogy napközben megtelik a berendezést, ami munkatársainknak is könnyebbséget jelent az ürítések ütemezésében. Jelenleg a több mint 1700 érintett termék közül már több mint 40-at forgalmazunk visszaváltható palackban, ami a teljes választékban 24 százalékát teszi ki. Az értékesítési volumen 20 százalékát adó top 10 termék csomagolásai várhatóan az első, nagy számban visszaváltott betétdíjas palackok, a következő hetekben a visszaváltott mennyiség jelentős növekedésére számítunk”– mondta Hevesi Nóra, a Tesco Magyarország kommunikációs vezetője.

Június 30. után a gyártók már csak visszaváltós címkével ellátott terméknek kapható, de a nem visszaváltható palackban kapható termékek még a készlet erejéig, illetve a szavatossági idő végéig a polcokon elérhetők maradnak. A kötelező, 50 forintos betétdíjak a 0,1-3 literes űrtartalmú fém, műanyag és üveg anyagú, egyszer használatos palackban kapható sörökre, borokra, üdítőkre, ásványvizekre és szeszes italokra vonatkoznak. Ezek a vásárlás helyétől független visszaválthatók a Tesco üzletekben. Az újrahasználható palackok betétdíjának mértékét a gyártók határozzák meg. Ezek csak akkor válthatók vissza a Tescóban, ha ott is vásárolták őket. Az automaták mindkét esetben utalványt nyomtatnak a visszaváltási díjról, amely a 147 Tesco áruház bármely vásárláskor beváltható.

„Az automatákon keresztül leadott egyszer használatos műanyag és alumínium csomagolási hulladékok a MOHU előkezelő központjába, ahol az anyagok szétválogatják, később pedig hasznosítás céljából értékesítik. Az üveghulladékot saját telephelyünkön központilag gyűjtjük, majd a MOHU megbízásából elszállíttatjuk a felvásárlóhoz. Az újratölthető palackokat visszárulogisztikával juttatjuk vissza a gyártóhoz”– tette hozzá Hevesi Nóra.

A Tesco a saját működésében keletkező hulladékot is igyekszik zártláncú folyamatban tartani. A vállalat egy év alatt 672 tonna, azaz kb. 33 kamionnyi, a saját működéséből származó, válogatott minőségű fóliát használt fel tescós műanyag szatyrok gyártásához, ennek célja, hogy az új hulladékkoncesszió keretében elsősorban ez legyen az alapanyag az újrahasznosított anyagból készülő termékeiben. Az áruházlánc ezenkívül a szállítási, illetve raktározási tevékenységek során újrahasználható raklapokat és rekeszeket vesz igénybe, amivel aktívan támogatják a fenntartható, környezetbarát működést. A tanúsítványok szerint év alatt a Tesco így több mint 2200 tonnával csökkentette szén-dioxid-kibocsátását.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Szekérfesztivál Budapesten – A zene ereje összehoz

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Krisna szekere Budapestre a Ratha-játrá Szekérfeszti…