Főoldal Hírek Ajánló Előtérben az egészséges és korszerű élelmiszerek

Előtérben az egészséges és korszerű élelmiszerek

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,716
 ehaccp_topbanner3.jpg

Előtérben az egészséges és korszerű élelmiszerek

 

Egyre több hazai élelmiszergyártó helyezi előtérbe az egészséges és korszerű táplálkozási szokásoknak megfelelő élelmiszerek előállítását. Ezzel párhuzamosan gyors ütemben növekszik az a tudatos vásárlói réteg is, amelyik ismeri és elismeri ezeket az értékeket ­– fogalmazott a „Trendek és Megoldások” című konferenciát köszöntve Bognár Lajos országos főállatorvos.


Képünk illusztráció! 

A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács által szervezett tanácskozáson az előadók az élelmiszeriparban jelenleg zajló átalakulásról, az élelmiszer-előállítás új trendjeiről adtak hírt. Bognár Lajos elmondta: Magyarország nemzetgazdasági érdeke, hogy az élelmiszerlánc optimalizálásával a lehető legmagasabb hozzáadott értékű élelmiszereket itthon állítsuk elő, és a hazai szükségletet meghaladó termékek exportjával bővítsük a kivitelt, erősítsük a gazdaságot. Kulcsfontosságú, hogy a kereskedelmi láncok polcain és a bevásárlókosarakban egyre magasabb legyen a hazai termékek részaránya. Mint kifejtette, nemzetstratégiai cél, hogy meg tudjuk őrizni a vidék önfenntartó képességét, munkalehetőségeit. Ennek leghatékonyabb eszköze az élelmiszer-feldolgozás arányának növelése és a fenntartható élelmiszertermelő rendszerek fejlesztése.

A sikeres élelmiszeripari vállalkozások, legyenek akár nagyvállalatok, akár manufaktúrák, megegyeznek abban, hogy helyesen mérték fel napjaink átalakuló vásárlói igényeit – fogalmazott az országos főállatorvos. Láthatóan növekszik a kereslet az egészséges hazai alapanyagokból, nagy hozzáadott értékkel készült élelmiszerek és az úgynevezett kényelmi termékek iránt. A hazai élelmiszeriparban ezen a területen még rengeteg teendő és lehetőség van – tette hozzá.

Az itthon előállított élelmiszerek magas minősége elválaszthatatlan az élelmiszerlánc-biztonságától. Ez pedig csak a vásárlók, a termelők és a hatóság közötti folyamatos információáramlás és tudásmegosztás mellett elképzelhető – mondta az országos főállatorvos. Kiemelte, hogy az elmúlt években rengeteg erőfeszítés történt az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos társadalmi tudatformálásra. A mostani konferencia nagy értékének nevezte, hogy lehetőséget teremt a vállalkozások és a kormányzat, a gazdasági fejlesztések és a tudomány találkozására és tapasztalatcseréjére.
 

FM Sajtóiroda/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Krisna-völgyi búcsút tartanak Somogyvámoson

A népi mesterségek és a fenntarthatóság a fő témája a Krisna-völgyi búcsúnak, amelyet júli…