Főoldal Hírek Színes Célegyenesbe ért az idei év hala-szavazás: utcahosszal vezet a compó

Célegyenesbe ért az idei év hala-szavazás: utcahosszal vezet a compó

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,652
 ehaccp_topbanner3.jpg

Célegyenesbe ért az idei év hala-szavazás: utcahosszal vezet a compó
 

    Célegyenesbe ért a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett Az év hala-közönségszavazás, amelyben ezúttal már most eldőlni látszik a verseny – közölte a szervezet elnöke vasárnap az MTI-vel.


Fotó:Horgászvízkatalógus

    Harka Ákos tájékoztatása szerint a 2010 óta minden évben megtartott verseny idei fordulóját október elején hirdette meg a társaság. Az internetes szavazáson eddig közel 4600-an adták le voksukat, melyek alapján jó eséllyel kirajzolódik a végső sorrend.

    A sekély, növényekben gazdag állóvizek jellegzetes, gasztronómiai szempontból is értékes halára, a compóra (Tinca tinca) eddig abszolút többséget (55 százalék) jelentő, több, mint 2500 szavazat érkezett.

    A természetvédők favoritjaként számon tartott, kizárólag a Duna és mellékfolyói vízrendszerében előforduló, hazánkban védett, példányonként 10 ezer forint eszmei értékű selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) jelentősen lemaradva, 27 százalékkal a második, míg a compóhoz hasonlóan ugyancsak kiváló húsú, ám alapvetően folyóinkban élő, ezért elsősorban az ilyen vizeket kedvelő horgászok táborában ismert és népszerű márna (Barbus barbus) a várakozásokat alulmúló 18 százalékkal a harmadik helyen áll. 

    A szervezet elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a közönségszavazás hajrájában még változhat a sorrend, hiszen az év halára 2015. december 31-ig lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján (www.haltanitarsasag.hu), ahol folyamatosan nyomon követhető a leadott voksok száma. Az oldalon a versengők képe mellett a három faj környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről szóló információk is megtalálhatók – tette hozzá.

    Felidézte, hogy a korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, legutóbb pedig a kecsege érdemelte ki Az év hala címet.

    A korábbiakhoz hasonlóan a 2016. január 1-jén kihirdetett győztes sem kap aranyérmet, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelem övezi a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben – tette hozzá Harka Ákos, jelezve, hogy a kezdeményezés elsődleges célja pontosan ez: minél szélesebb körben ismertebbé tenni őshonos halainkat és bemutatni természeti értékeinket.

 

MTI/horgaszvizkatalogus

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…