Főoldal Hírek Átólzéig Egyre többeket vonz az ökoturizmus

Egyre többeket vonz az ökoturizmus

10 perc átlagos olvasási idő
0
997
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyre többeket vonz az ökoturizmus

 

Növekszik az érdeklődés a természeti értékeket bemutató ökoturizmus iránt, a 10 nemzeti parkban és más védett területeken az év végéig várhatóan 1,4 millió hazai és külföldi vendég fordul meg – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának vezetője az MTI-nek. Baczó Bertalan szerint a fokozódó érdeklődés főként annak tulajdonítható, hogy a Kárpát-medence élővilága színesebb az európai átlagnál.
 

Az ország természeti és kultúrtörténeti kincseinek megismerését segíti a nemzeti park igazgatóságok által létrehozott 31 látogatóközpont, 169 tanösvény, az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások. Az ország területének 9 százalékát magában foglaló nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek turisztikai vonzerejét a sokféle program, rendezvény – jeles napokhoz kapcsolódó fesztiválok, vezetett túrák – bővülő kínálata is erősíti – tette hozzá a szakember.

Az ökoturizmust támogatja a Nemzeti Parki Termék Védjegy minősítés bevezetése is. A védjegy használatára természetkímélő, helyi egészségóvó alapanyagokból előállított élelmiszerek, valamint kézműves termékek jogosultak. Jelenleg már több 100 ilyen cikk, sajtok, lekvárok, gyümölcsszörpök, fazekas termékek, dísztárgyak tartoznak ebbe a körbe, segítve a helyben lakó gazdák, kézművesek megélhetését. A termékeket a látogatóközpontokban, vásárokon, termelői piacokon is megvehetik a kirándulók.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közönségszolgálati referense, Paulikovics Ildikó arról számolt be, hogy a Noszvaji Szilvanapokon és a Szilvásváradi Pisztráng Nap rendezvényen igazi közönségsikert arattak a védjeggyel ellátott termékeik, jelenleg 15 termelő 50 féle finomsága – kolbászok, sajtok, lekvárok, füstölt pisztráng – tartozik ide. A Nemzeti Park Védjegy elnyerésével a termelők számára olyan piacok is megnyílnak, amelyekre egyébként aligha tudnának bejutni és általuk a gasztroturizmus is megerősödhet – hívta fel a figyelmet. Terveik szerint jövőre a falusi vendéglátásra is kiírnak védjegy pályázatot.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság alig két hónapja nyitotta meg Szarvason az Anna-ligetben az új állatparkot, ahol a vártnál is nagyobb az érdeklődés a tájra jellemző őshonos borz, vörös mókus, róka, nyest, gímszarvas és más fajok bemutatása iránt. Lestyán Goda Judit osztályvezető tájékoztatása szerint a tanév kezdete óta népes iskoláscsoportok keresik fel az állatparkot, ahol a legnagyobb attrakció az itt legelésző európai bölénypár. A nemzeti park területén Dévaványa mellett a Réthelyi Látogatóközpontban vehető szemügyre az Európában egyedülálló túzokrezervátum, ahol ősszel is sok a látogató.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban az őszi napok legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. Kánai Edina, az igazgatóság előadójának tájékoztatása szerint az Észak-Európából érkező százezernyi madár a fagyok beköszöntéig nálunk marad, majd továbbrepül az észak-afrikai telelőhelyre. Jelezte: a nemzeti park igazgatóság többféle ökoturisztikai fejlesztést is tervez. Ilyen például a hortobágyi pásztorkultúra kialakulását bemutató interaktív kiállítás és egy fogadóépület, amelyben kocsimúzeumot rendeznek be.

Az Őrségbe és a Vendvidékre érkező turistákat az idén Apátistvánfán megnyitott információs centrum igazítja el – közölte Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője az MTI-vel. Jó az együttműködés a hármas határ mellett fekvő szlovén Goricko Natúrparkkal és az osztrák Raab Natúrparkkal, a határokon átnyúló, de természetileg összefüggő térséget turistautak, kerékpárutak hálózzák be. A nemzeti parkban évről évre több a vendég, akik közül sokan visszatérnek például az Őrségi Vásárra és az Őrségi Tökfesztiválra.

A balatoni idegenforgalmi szezon megnyújtását is szolgálja egyebek mellett a tihanyi Belső-tó partján megtartott Csipkebogyó Piknik. A vezetett túrán a Tihanyi-félsziget növénytani értékeivel lehetett megismerkedni, háttérben a tóparton legelésző szürke marhákkal. Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a kínált programok között különösen kedvelt az éjszakai égbolt szépségeit feltáró bakonybéli Pannon Csillagda. A nemzeti park igazgatóság a Nyitott Balaton programsorozathoz is csatlakozik, ahol természetismereti túrák, gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat.

 

MTI / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…