Főoldal Hírek Átólzéig Egyre többeket vonz az ökoturizmus

Egyre többeket vonz az ökoturizmus

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,400
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyre többeket vonz az ökoturizmus

 

Növekszik az érdeklődés a természeti értékeket bemutató ökoturizmus iránt, a 10 nemzeti parkban és más védett területeken az év végéig várhatóan 1,4 millió hazai és külföldi vendég fordul meg – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának vezetője az MTI-nek. Baczó Bertalan szerint a fokozódó érdeklődés főként annak tulajdonítható, hogy a Kárpát-medence élővilága színesebb az európai átlagnál.
 

Az ország természeti és kultúrtörténeti kincseinek megismerését segíti a nemzeti park igazgatóságok által létrehozott 31 látogatóközpont, 169 tanösvény, az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások. Az ország területének 9 százalékát magában foglaló nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek turisztikai vonzerejét a sokféle program, rendezvény – jeles napokhoz kapcsolódó fesztiválok, vezetett túrák – bővülő kínálata is erősíti – tette hozzá a szakember.

Az ökoturizmust támogatja a Nemzeti Parki Termék Védjegy minősítés bevezetése is. A védjegy használatára természetkímélő, helyi egészségóvó alapanyagokból előállított élelmiszerek, valamint kézműves termékek jogosultak. Jelenleg már több 100 ilyen cikk, sajtok, lekvárok, gyümölcsszörpök, fazekas termékek, dísztárgyak tartoznak ebbe a körbe, segítve a helyben lakó gazdák, kézművesek megélhetését. A termékeket a látogatóközpontokban, vásárokon, termelői piacokon is megvehetik a kirándulók.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közönségszolgálati referense, Paulikovics Ildikó arról számolt be, hogy a Noszvaji Szilvanapokon és a Szilvásváradi Pisztráng Nap rendezvényen igazi közönségsikert arattak a védjeggyel ellátott termékeik, jelenleg 15 termelő 50 féle finomsága – kolbászok, sajtok, lekvárok, füstölt pisztráng – tartozik ide. A Nemzeti Park Védjegy elnyerésével a termelők számára olyan piacok is megnyílnak, amelyekre egyébként aligha tudnának bejutni és általuk a gasztroturizmus is megerősödhet – hívta fel a figyelmet. Terveik szerint jövőre a falusi vendéglátásra is kiírnak védjegy pályázatot.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság alig két hónapja nyitotta meg Szarvason az Anna-ligetben az új állatparkot, ahol a vártnál is nagyobb az érdeklődés a tájra jellemző őshonos borz, vörös mókus, róka, nyest, gímszarvas és más fajok bemutatása iránt. Lestyán Goda Judit osztályvezető tájékoztatása szerint a tanév kezdete óta népes iskoláscsoportok keresik fel az állatparkot, ahol a legnagyobb attrakció az itt legelésző európai bölénypár. A nemzeti park területén Dévaványa mellett a Réthelyi Látogatóközpontban vehető szemügyre az Európában egyedülálló túzokrezervátum, ahol ősszel is sok a látogató.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban az őszi napok legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. Kánai Edina, az igazgatóság előadójának tájékoztatása szerint az Észak-Európából érkező százezernyi madár a fagyok beköszöntéig nálunk marad, majd továbbrepül az észak-afrikai telelőhelyre. Jelezte: a nemzeti park igazgatóság többféle ökoturisztikai fejlesztést is tervez. Ilyen például a hortobágyi pásztorkultúra kialakulását bemutató interaktív kiállítás és egy fogadóépület, amelyben kocsimúzeumot rendeznek be.

Az Őrségbe és a Vendvidékre érkező turistákat az idén Apátistvánfán megnyitott információs centrum igazítja el – közölte Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője az MTI-vel. Jó az együttműködés a hármas határ mellett fekvő szlovén Goricko Natúrparkkal és az osztrák Raab Natúrparkkal, a határokon átnyúló, de természetileg összefüggő térséget turistautak, kerékpárutak hálózzák be. A nemzeti parkban évről évre több a vendég, akik közül sokan visszatérnek például az Őrségi Vásárra és az Őrségi Tökfesztiválra.

A balatoni idegenforgalmi szezon megnyújtását is szolgálja egyebek mellett a tihanyi Belső-tó partján megtartott Csipkebogyó Piknik. A vezetett túrán a Tihanyi-félsziget növénytani értékeivel lehetett megismerkedni, háttérben a tóparton legelésző szürke marhákkal. Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a kínált programok között különösen kedvelt az éjszakai égbolt szépségeit feltáró bakonybéli Pannon Csillagda. A nemzeti park igazgatóság a Nyitott Balaton programsorozathoz is csatlakozik, ahol természetismereti túrák, gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat.

 

MTI / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…