Főoldal Hírek Életmód Szinte mindenki D-vitamin hiányban szenved a tél végére

Szinte mindenki D-vitamin hiányban szenved a tél végére

4 perc átlagos olvasási idő
0
392
 ehaccp_topbanner3.jpg

Télen kevesebb a napfény, amely megviselheti a szervezetünket, ennek pedig igen kellemetlen tünetei lehetnek. Ám a jó hír az, hogy ezeken könnyedén segíthetünk egy kis odafigyeléssel.
A tél nem kíméli a testünket: a legújabb kutatások szerint szinte mindenki D-vitamin hiányban szenved a hideg évszak végére.

A Semmelweis Egyetem kutatócsoportja első alkalommal végzett felmérést ebben a témakörben. Az országos kutatás reprezentatív jellegű volt, amely szerint a tél végére a magyarok 95 százaléka D-vitaminhiányban szenved – mondta Szili Balázs, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársa az M1 aktuális csatornán.

A D-vitamin hiánya okozza azt, hogy ezekben a hónapokban fáradékonyak vagyunk. Ugyanakkor ennél komolyabb következményei is vannak, például az, hogy csökken az izomerő, mi több törékenyebbek lesznek a csontjaink.

A D-vitamin ugyanis fontos szerepet tölt be a kalcium-anyagcsere szabályozásban és a csontsejtek osztódásában. Ugyanakkor erősen befolyásolja az immunrendszer működését és részt vesz a daganatos megbetegedések megelőzésében is.

A többi vitaminnal ellentétben saját receptorral is rendelkezik, aminek kiemelt szerepe van a gyulladásos folyamatok szabályozásában – hangsúlyozta a klinika munkatársa.

Ugyanakkor a D-vitamin pótlásával sokat tehetünk a tünetek enyhítéséért. A téli időszakban a D-vitamin főképp halfogyasztással vihető be a szervezetbe. A rossz hír azonban az, hogy a felmérések szerint a magyarok nagyon kevés halat fogyasztanak.

 OPH/hirado.hu/ridikul.hu Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…