Főoldal Hírek Életmód Szinte mindenki D-vitamin hiányban szenved a tél végére

Szinte mindenki D-vitamin hiányban szenved a tél végére

4 perc átlagos olvasási idő
0
633
 ehaccp_topbanner3.jpg

Télen kevesebb a napfény, amely megviselheti a szervezetünket, ennek pedig igen kellemetlen tünetei lehetnek. Ám a jó hír az, hogy ezeken könnyedén segíthetünk egy kis odafigyeléssel.
A tél nem kíméli a testünket: a legújabb kutatások szerint szinte mindenki D-vitamin hiányban szenved a hideg évszak végére.

A Semmelweis Egyetem kutatócsoportja első alkalommal végzett felmérést ebben a témakörben. Az országos kutatás reprezentatív jellegű volt, amely szerint a tél végére a magyarok 95 százaléka D-vitaminhiányban szenved – mondta Szili Balázs, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársa az M1 aktuális csatornán.

A D-vitamin hiánya okozza azt, hogy ezekben a hónapokban fáradékonyak vagyunk. Ugyanakkor ennél komolyabb következményei is vannak, például az, hogy csökken az izomerő, mi több törékenyebbek lesznek a csontjaink.

A D-vitamin ugyanis fontos szerepet tölt be a kalcium-anyagcsere szabályozásban és a csontsejtek osztódásában. Ugyanakkor erősen befolyásolja az immunrendszer működését és részt vesz a daganatos megbetegedések megelőzésében is.

A többi vitaminnal ellentétben saját receptorral is rendelkezik, aminek kiemelt szerepe van a gyulladásos folyamatok szabályozásában – hangsúlyozta a klinika munkatársa.

Ugyanakkor a D-vitamin pótlásával sokat tehetünk a tünetek enyhítéséért. A téli időszakban a D-vitamin főképp halfogyasztással vihető be a szervezetbe. A rossz hír azonban az, hogy a felmérések szerint a magyarok nagyon kevés halat fogyasztanak.

 OPH/hirado.hu/ridikul.hu Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…