Főoldal Hírek Átólzéig Egyre sikeresebbek a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

Egyre sikeresebbek a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,923
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyre sikeresebbek a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

 

Nyolc országból mintegy ezer fellépő vett részt a Dunakanyar turisztikai régió legnagyobb hagyománnyal rendelkező nemzetközi kulturális eseményén, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon. A 31. alkalommal megrendezett középkori történelmi fesztivál már külföldön is egyre nagyobb ismertségnek örvend: idén a rendezvény az Európai Fesztivál Szövetség, a legjobb európai fesztiváloknak járó EFFE minősítését is megkapta-tudatta Visegrád Város Önkormányzata. 

Idén 31. alkalommal rendezte meg Visegrád városának önkormányzata a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. Az esemény, amelyen generációk nőttek fel, és amelyet első alkalommal 1985-ben rendeztek meg, mára jelentős látogatottságú tömegrendezvénnyé nőtte ki magát, amely alkalmas arra, hogy nemzetközi szinten is ráirányítsa a figyelmet a magyar, és egyben az európai kultúra legfontosabb történelmi helyszíneire.

Fontos mérföldkőnek számított a fesztivál történetében, amikor az egyik fő helyszínéül szolgáló történelmi műemlék, a visegrádi Királyi Palota 2009-ben megkapta az Európai Kulturális Örökség címet. A díj az európai történelemben kiemelkedő szerepet játszott épületek, emlékhelyek, parkok, kulturális javak európai dimenzióját kívánja előtérbe állítani. Az épületegyüttes gyümölcsöskertjével, vízvezetékkel táplált és ma is megtekinthető csorgókútjával, a lovagi torna rendezésére alkalmas terével valaha messze földön híres lakóhelye volt olyan királyainknak, mint Károly Róbert vagy Hunyadi Mátyás. Így a cím megszerzése méltó helyére emeli a múlt politikai központjának legjelentősebb építészeti emlékét.

A fesztivál számára idén újabb fontos előrelépés történt az Európa kulturális térképére való felkerüléshez vezető úton: az Európai Unió legfontosabb kulturális és művészeti eseményeket összefogó intézménye, az Európai Fesztivál Szövetség a legjobb fesztiváloknak járó EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) minősítést a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékoknak is odaítélte.

Minden bizonnyal ezeknek az elismeréseknek is köszönhető a palotajátékok határainkon túl is folyamatosan növekvő ismertsége, ami mára a látogatószámban is megmutatkozik. Idén már nyolc országból: Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Olaszországból, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából és Romániából érkeztek a fellépők a több mint 100 féle programot; lovagi tornákat, zenei produkciókat, solymász bemutatókat, csatajeleneteket és számtalan korabeli műsorszámot felvonultató mulatságra.

A fesztivál népszerűségét ugyancsak jól jelzi, hogy a turisztikai célú felmérések résztvevői a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat a második legismertebb Visegrádhoz kapcsolt nevezetességként említik meg, közvetlenül a Visegrádi Vár után.

Ugyanakkor a három napos kultúrtörténeti fesztivál nem jöhetne létre a helyiek összefogása nélkül, mivel a jegyértékesítésből származó bevételből (az első számítások szerint idén 8000 belépőjegy értékesítésével 16.500.000 Ft bevétele keletkezett Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat szervező – 100%-ban önkormányzati tulajdonú – Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-nek) és a pályázati forrásokból finanszírozott rendezvény nem lenne fenntartható, ha az 1800 lelkes Visegrád lakosságának egyharmada nem segítené évről-évre önkéntes munkájával a szervezést és a lebonyolítást.
 

Visegrád Város Önkormányzata/ OrientPressHírügynökség (OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…