Főoldal Hírek Átólzéig Egyre sikeresebbek a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

Egyre sikeresebbek a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

8 perc átlagos olvasási idő
0
2,074
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyre sikeresebbek a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

 

Nyolc országból mintegy ezer fellépő vett részt a Dunakanyar turisztikai régió legnagyobb hagyománnyal rendelkező nemzetközi kulturális eseményén, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon. A 31. alkalommal megrendezett középkori történelmi fesztivál már külföldön is egyre nagyobb ismertségnek örvend: idén a rendezvény az Európai Fesztivál Szövetség, a legjobb európai fesztiváloknak járó EFFE minősítését is megkapta-tudatta Visegrád Város Önkormányzata. 

Idén 31. alkalommal rendezte meg Visegrád városának önkormányzata a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. Az esemény, amelyen generációk nőttek fel, és amelyet első alkalommal 1985-ben rendeztek meg, mára jelentős látogatottságú tömegrendezvénnyé nőtte ki magát, amely alkalmas arra, hogy nemzetközi szinten is ráirányítsa a figyelmet a magyar, és egyben az európai kultúra legfontosabb történelmi helyszíneire.

Fontos mérföldkőnek számított a fesztivál történetében, amikor az egyik fő helyszínéül szolgáló történelmi műemlék, a visegrádi Királyi Palota 2009-ben megkapta az Európai Kulturális Örökség címet. A díj az európai történelemben kiemelkedő szerepet játszott épületek, emlékhelyek, parkok, kulturális javak európai dimenzióját kívánja előtérbe állítani. Az épületegyüttes gyümölcsöskertjével, vízvezetékkel táplált és ma is megtekinthető csorgókútjával, a lovagi torna rendezésére alkalmas terével valaha messze földön híres lakóhelye volt olyan királyainknak, mint Károly Róbert vagy Hunyadi Mátyás. Így a cím megszerzése méltó helyére emeli a múlt politikai központjának legjelentősebb építészeti emlékét.

A fesztivál számára idén újabb fontos előrelépés történt az Európa kulturális térképére való felkerüléshez vezető úton: az Európai Unió legfontosabb kulturális és művészeti eseményeket összefogó intézménye, az Európai Fesztivál Szövetség a legjobb fesztiváloknak járó EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) minősítést a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékoknak is odaítélte.

Minden bizonnyal ezeknek az elismeréseknek is köszönhető a palotajátékok határainkon túl is folyamatosan növekvő ismertsége, ami mára a látogatószámban is megmutatkozik. Idén már nyolc országból: Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Olaszországból, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából és Romániából érkeztek a fellépők a több mint 100 féle programot; lovagi tornákat, zenei produkciókat, solymász bemutatókat, csatajeleneteket és számtalan korabeli műsorszámot felvonultató mulatságra.

A fesztivál népszerűségét ugyancsak jól jelzi, hogy a turisztikai célú felmérések résztvevői a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat a második legismertebb Visegrádhoz kapcsolt nevezetességként említik meg, közvetlenül a Visegrádi Vár után.

Ugyanakkor a három napos kultúrtörténeti fesztivál nem jöhetne létre a helyiek összefogása nélkül, mivel a jegyértékesítésből származó bevételből (az első számítások szerint idén 8000 belépőjegy értékesítésével 16.500.000 Ft bevétele keletkezett Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat szervező – 100%-ban önkormányzati tulajdonú – Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-nek) és a pályázati forrásokból finanszírozott rendezvény nem lenne fenntartható, ha az 1800 lelkes Visegrád lakosságának egyharmada nem segítené évről-évre önkéntes munkájával a szervezést és a lebonyolítást.
 

Visegrád Város Önkormányzata/ OrientPressHírügynökség (OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…