Főoldal Hírek Átólzéig Egyre nagyobb lépések a készpénznélküliség felé

Egyre nagyobb lépések a készpénznélküliség felé

10 perc átlagos olvasási idő
0
811
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ahhoz, hogy egy városban eltűnjön a készpénz, a szakértők szerint megfelelő infrastruktúra kell. Van, ahol ez már megadatott, például tőlünk nyugatabbra vagy éppen a tengerentúlon, vagy a skandináv országokban: Svédországban Stockholm például lassan teljes mértékben készpénzmentessé válik. Hazánkban a Papp László Sportaréna teljesen készpénzmentes lett, most pedig keresik az első készpénzmentes magyar várost.

 

Az elmúlt egy évben Dániában és Izraelben tűzték ki célul kormányzati szinten, hogy valamilyen mértékben készpénzmentesítik a pénzforgalmat. Dániában például a kormányzati tervek szerint 2016-tól nem kötelesek készpénzt elfogadnia ruházati boltok, benzinkutak, éttermek.

 

Izraelben háromlépcsős tervet dolgoztak ki a készpénzmentesítésre, és még 2014 szeptemberében létrehoztak egy bizottságot ezzel a céllal. Svédországban ugyan nincs konkrét kormányzati célkitűzés az ügyben, ám a skandináv ország így is egyre nagyobb lépésekkel halad a készpénznélküliség felé, hiszen nem lehet készpénzzel fizetni a tömegközlekedésért, és néhány bank is beszüntette a készpénzkiadást.

 

Svédországban korábban a templomokban is bankautomatákat szereltek fel, hogy helyben ki lehessen venni 50 koronát, és adományként betenni a perselybe. Mára eltűntek az automaták és a perselyek is, mert nincs rájuk szükség, az emberek mobillal küldik az adományokat. A legújabb technikai csoda a Swish nevű applikáció, ami még egyszerűbbé teszi a pénzmozgást. A bolhapiacon a svédek úgy vásárolnak, hogy az appba írják be az eladó telefonszámát és az összeget, a pénz pedig máris a számlán van. Stockholmban a hajléktalanokat is kártyaolvasókkal látták el, hogy a helyi hajléktalanújságot ilyen módon is tudják árusítani.

 

Viszonylag nagy a kártyás elfogadási hálózat Magyarországon, a készpénzmentesség társadalmi elfogadottsága azonban még gyerekcipőben jár – mondta Suppan Márton, a Peak Financial Services igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

 

Varga Lóránt, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúra- és pénzforgalom-fejlesztési főosztály vezetője a műsorban arról beszélt, hogy a lakossági fizetések 75-80 százaléka még készpénzben zajlik, ez magas arány. Egyetértett azzal, hogy nálunk az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokhoz való hozzáférés viszonylag jó, a felnőtt lakosság több mint 75 százalékának van bankszámlája vagy bankkártyája, ehhez képest azonban mégis magas a készpénzhasználat.

 

Sok a bankkártya-tulajdonos, mégis szeretünk készpénzzel fizetni

A készpénzes fizetés az országnak hosszú távon sokba kerül – húzta alá, és rámutatott, hogy egy 2010-es felmérés szerint összességében évi 400 milliárd forintot költünk közösen arra, hogy készpénzzel fizethessünk.

 

A készpénz azért drága, mert azt elő kell állítani, és minden gazdasági szereplőnél megjelenik a költség. Magas a változó költsége, vagyis ahogy nő a gazdaság, úgy nő a pénzforgalom is, így egyre többet kell előállítani, valamint szállítani.

 

Elektronikus fizetés esetén van ugyan egy kezdeti költség – például az informatikai rendszerek –, utána viszont szabadon növelhető a tranzakciók száma, egy tranzakcióra jutó költség meredeken csökken – magyarázta a szakember.

 

Suppan Márton úgy vélte, az emberek nem szívesen lépnek ki komfortzónájukból, így a kényszer hatásával tehát élni kell, és képezni kell az embereket ahhoz, hogy változás következzen be.

 

Hogyan lehetne elérni a teljes készpénzmentességet itthon?

Ha a pénz az államkasszában maradna, növekvő tendenciáról beszélhetnénk, és az emberek a bőrükön érezhetnék a változást, akár adócsökkentés formájában – mondta Suppan Márton.

 

Varga Lóránt hozzáfűzte, hogy bár magas a készpénz aránya, de az elmúlt öt évben jelentős fejlődés figyelhető meg.

 

A bankkártyás fizetések 25 százalékos mértékben emelkednek évente, 2012-től kezdve.

 

Kiemelte: van pénzforgalom-fejlesztési stratégiája Magyarországnak, ám ennek alapja az, hogy legyen szabad a választás.

 

Az azonnali fizetés megteremtése Magyarországon nem távoli cél: 2019. július 1-jén vezetik majd be az új rendszert, mely hasonlatos a fentebb említett svéd fizetési rendszerhez, amelynek segítségével másodpercek alatt megtörténik a pénzmozgás két bankszámla között – mondta Varga Lóránt.

 

 

OPH/Kossuth Rádió Napközben Kép: Reuters/Tima Wimborne
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …