Főoldal Hírek Átólzéig Egészséges életmód és indiai tradíció Somogyban – 20 éves a Krisna-völgyi Búcsú

Egészséges életmód és indiai tradíció Somogyban – 20 éves a Krisna-völgyi Búcsú

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,320
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egészséges életmód és indiai tradíció Somogyban – 20 éves a Krisna-völgyi Búcsú

 

Jubileum – idén rendezik meg 20. alkalommal a Krisna-völgyi Búcsút Somogyvámoson, a Balaton szomszédságában. A 20. Búcsúra a szervezők új programokkal, különleges előadásokkal és fellépőkkel készülnek. Július 17-19.

Krisna-völgy több mint 270 hektáros területével Európa egyik legnagyobb és legjobban fejlődő ökofaluja, ahol a természeti értékek mellett a közösséget összetartó legfőbb érték a lelki élet gyakorlása, a vallásosság. A hinduizmus vaisnava ágához tartozó Krisna-hitnek szerte a világon mintegy 600 millió híve van. A hívők, zarándokok egész Európából, Oroszországból, de még Indiából is szívesen látogatnak el a szent helyre. Krisna-völgyet a hívők bensőségesebben Nava Vradzsa Dhámnak nevezik ugyanis, vagyis Új Vrindávana Szent Helyének, hiszen a völgy tökéletes mása Krisna születési helyének, az indiai Vrindávana falunak. A Búcsúba látogatók így nem csak egy indiai fesztiválra érkeznek, hanem egyúttal szent helyeket látogatnak, zarándoklatot tesznek, ami nagyon kedvező és minden ember életében legalább 1-2 alkalommal javasolt.

A Búcsúban, a fesztiválsátorban egész nap koncertek, előadások, színdarabok, harcművészeti-, zenei- és táncbemutatók, kírtan-jóga valamint érdekes gyermekműsorok várják a családokat. A filozófiai kérdéseket a Könyves-pultra valamint a Kérdés-felet sátorban való részvételre érdemes tartogatni. A Krisna-hívők életének szegmenseit a vállalkozó szelleműek, a népszerű Valóság-show sátorban ki is próbálhatják. A mozgás szerelmeseinek Jóga és masszázs sátorral, a hölgyeknek hennafestéssel, gyermekeknek tradicionális indiai arcfestéssel és mintakészítéssel kedveskednek a szervezők.

A völgy szíve a Templom épülete, ahol óránként indulnak körvezetések. A tradicionális indiai díszítésű templomépület mellett a frangipáni virágkiállítás és a biokertészet is megtekinthető kuriózumaival.

A gyermekekre több helyszínen is készülnek a szervezők. A védikus iskolában, valamint a tehenészet mellett hagyományos falusi szalma-ugrálóval, kézműves foglalkozásokkal, pantomimmal, játékos vetélkedőkkel, játszóterezéssel (natúr játékokkal) és persze boci-simogatóval várják a kicsiket – ami nagy kedvenc.

Megtekinthető hazánk egyetlen Goshalája – vagyis Tehénvédelmi Központja is.  Itt lesz ismét íjászat, szabadtéri sütés-főzés és szalmalabirintus is. A Búcsúban idén vendégünk lesz Boros Liliána érmes fogathajtó, aki legkedvesebb lovaival vesz részt a programon. Délelőttönként kocsikáztatáson, délután lovasbemutatókon és vezetőszáras lovagoltatáson vehetnek részt a vendégek. Akik megfáradtak, ökrös-szekérrel is körbejárhatják a templom épületét, kipróbálhatják a védikus tanításokon alapuló reinkarnációs szerepjátékot és persze a kisvasúttal is könnyedén tehetnek egy utazást a biofarmon.

A gasztronómia szerelmeseinek sincs félnivalójuk, a hatalmas étteremsátor mellett szabadtűzi és kemencés sütés-főzés, bio-büfé és ételkóstolók várják az érdeklődőket, hagyományos magyaros vegán, tradicionális indiai, és a melegre való tekintettel mediterrán vegetáriánus ételekkel készülnek a Krisna-hívők mesterszakácsai.

Krisna-völgy a hagyományos magyar népi értékek gyűjtőhelye is egyszerű életvitelével. A Kézműves Faluban idén 50 kiállító kisebb mesterségek ünnepével várja a családokat: keramikus, fazekasmester, fafaragó és kovács munkálataiba pillanthatunk be, de lesz papírmerítés, hagyományos hímzés és csipkeverés, üvegfestés, csuhéfonás és kézi ruhakészítés is. Vagyis a hétköznapi élet kellékeinek elkészítését is megtanulhatják.

A hívők és gyakran a vendégek számára is a nap fénypontja a szombaton és vasárnap délben megrendezésre kerülő indiai-védikus esküvők, amelyet tradicionális tűzceremónia kísér és bárki számára megtekinthető – sőt, nagyon áldásos a részvétel! A két napon 1-1 szerzetespár esküszik örök hűséget egymásnak.

Az idei Búcsúra is jelképes összegűek a belépők, és családi jeggyel további kedvezményekkel várják a sokgyermekeseket, miközben a Búcsú Európa talán legnagyobb alkohol- és dohányfüst mentes, egészséges családi fesztiválja!

A programra lehetséges autóval és tömegközlekedéssel érkezni, de Budapestről és Pécsről autóbuszok is indulnak.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…