Főoldal Hírek Átólzéig Mintegy 20 millió korona a becovi italgyűjtemény értéke

Mintegy 20 millió korona a becovi italgyűjtemény értéke

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,427
 ehaccp_topbanner3.jpg

Mintegy 20 millió korona a becovi italgyűjtemény értéke

(MTI) – Mintegy 20 millió korona (42,6 millió forint) az értéke jelenleg annak az italgyűjteménynek, amelyet még 1985-ben találtak a nyugat-csehországi Becov nad Teplou kastélyban.

    A 136 üvegből – bor, konyak, pezsgő – álló gyűjtemény árának megbecsülésére a kastély gondnoka kérte fel a Premier Wines & Spirist prágai társaság szakértőit.

    “Minden egyes üveg ára legalább 200 ezer korona” – közölte Tomás Wizovsky, a kastély gondnoka. Az egyes üvegeket 1890 és 1899 között töltötték meg a drága, többnyire francia eredetű nedűvel. A üvegek többségén az eredeti vignetta is megőrződött, így az ital származása pontosan beazonosítható.
    Az értékes italkészlet, amelyet jelenleg a kastély speciális raktárában őriznek, a cseh nemzeti kulturális örökség része és európai mértékben is nagy ritkaságnak számít.
    Az italgyűjtemény a Beaufort-Spontin család tulajdona volt, amely a második világháború idején együttműködött a nácikkal, amiért később a Benes-dekrétumok alapján el kellett hagynia az országot és vagyonát az állam elkobozta. Elmenekülése előtt azonban a család a két rendkívül értékesnek tartott kincsét – szent Mór aranyba foglalt ereklyéjét és az italgyűjteményt – a kastély kápolnájának oltára alatt kialakított rejtekhelyben helyezte el azzal, hogy később megpróbálják kivinni Csehszlovákiából. Erre azonban már soha nem került sor.
    Az elrejtett kincseket négy évtizeddel később találták meg azt követően, hogy egy amerikai kereskedő közelebbről meg nem nevezett műkincseket szeretett volna megvenni a csehszlovák államtól. A tárgyalásokba a csehszlovák hatóságok a rendőrségi szakértőket is bevonták, akik a tudomásukra jutott információk alapján 1985 november elején rátaláltak az elrejtett ereklyére és az italkészletre is. 
    Az aranyat és drágaköveket tartalmazó ereklyét az akkori szocialista állam azonnal “felbecsülhetetlen értékű nemzeti műemléknek” nyilvánította. Az italgyűjteményt ugyan szakszerűen elraktározták, de értékét korábban senki sem becsülte fel. 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…