Főoldal Hírek Életmód Komoly egészségügyi problémákat okozhat a rossz tartás

Komoly egészségügyi problémákat okozhat a rossz tartás

5 perc átlagos olvasási idő
0
201
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az ergonómiával évek óta foglalkozó Fellowes Hungary összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, amelyeket megfogadva csökkenthetjük a mozgásszervi panaszok kialakulásának kockázatát. Sajnos sokan még mindig nem veszik elég komolyan az ülőmunka lehetséges következményeit, pedig a rossz testtartás komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ilyen például a nyak-, hát- és derékfájás – írja közleményében a Fellowes Hungary.

Az egészségbarát iroda megteremtésekor érdemes figyelembe venni az egészségügyi, a kényelmi és a biztonsági szempontokat, és beszerezni olyan ergonomikus eszközöket, amelyek segítik a megfelelő testtartást.

Érdemes odafigyelnünk arra, hogy a derekunk a széktámla alsó részének támaszkodjon, lábunk kényelmesen pihenjen a földön vagy a lábtámaszon. Az asztal magassága akkor megfelelő, ha a felkarunk derékszöget zár be az alkarunkkal, számítógép-billentyűzet használatkor pedig csuklónkat meg tudjuk támasztani. A képernyő elhelyezésekor fontos szempont, hogy a monitor ne legyen túl közel, de a fejünk előre tolása nélkül is jól lássuk a betűket. Ideális esetben a képernyő teteje legyen szemmagasságban, így enyhíthetjük a szemfáradtságot.

A derék- és hátfájás megelőzésének érdekében érdemes beszerezni egy lábtámaszt és egy háttámaszt. A lábtámasz enyhíti a lábakra nehezedő nyomást, és nagymértékben mérsékeli a fáradtságérzetet. A háttámasz megfelelően támasztja alá a derekat és a gerincoszlopot, csökkentve a gerincre ható terhelést.

A jól kiválasztott lábtámasz és háttámasz a derék- és hátfájdalmak elkerülésében segíthet, illetve a porckorong betegségek kialakulásának esélyét is csillapítja.

A csuklófájdalom megelőzésében és csökkentésében fontos szerepet játszhat a csuklótámasz vagy egy vertikális egér használata.

A nyaki fájdalmak csillapítására alkalmas lehet egy állítható monitor- vagy laptopállvány. Ezek az eszközök egyébként nem csak a nyaki feszültséget csökkentik, hanem a szem fáradékonyságát is.

Az ergonomikus munkakörnyezet megteremtésével csökkenthetjük a mozgásszervi panaszok kialakulásának kockázatát, valamint mérsékelhetjük a kialakult fájdalmakat. A megfelelő környezet kialakítása mellett fontos az is, hogy az irodában friss levegő legyen, ezért érdemes naponta szellőztetni és légtisztítót használni. Figyeljünk arra is, hogy átmozgassuk magunkat, óránként 15-20 perces ülés után 5-10 percet próbáljunk meg állva dolgozni.

OPH/hirado.hu Kép: OPH

 • Jó alvással a fájdalom is csökken

  Bár a krónikus fájdalmakkal nem könnyű megbirkózni, friss kutatások a megfelelő alvás jele…
 • Gyógyítható-e a pajzsmirigy alulműködése?

  A hormonproblémák közül igen gyakoriak a pajzsmiriggyel összefüggő zavarok, köztük is az a…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
 • Fussunk úgy, hogy az jó legyen!

  Ebben az évben Budapest Európa Sport fővárosa, ennek apropóján a ma legnépszerűbb sportfor…
 • Hogyan táplálkozzunk magas vérnyomás mellett?

  A sófogyasztás mérséklése, a zöldség és gyümölcs mennyiségének növelése, illetve a hal het…
 • Hogyan sminkeljünk nyáron?

  Az évszakok változásával bőrünk állapota és igényei is változnak. Nyáron a szakemberek els…
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Idén is díjazták a legjobb borokat

A díjakat Nagy István agrárminiszter, a rendezvény védnöke, Légli Ottó, a Hegyközségek Nem…