Főoldal Hírek Átólzéig Az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges

Az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,076
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges

 

A londoni University College kutatói 2521, 39-62 éves nőt és férfi fizikai állapotát követték húsz éven át. Rendszeresen mérték testtömegindexüket, koleszterin- és vércukorszintjüket, inzulinrezisztenciájukat és vérnyomásukat. Tanulmányuk az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának szaklapjában jelent meg.

Jó egészségi állapotú elhízottnak azt nevezték a kutatók, akinél a metabolikus szindrómaként ismert anyagcserezavarok – köztük a cukorbetegség – egyetlen kockázati tényezője sem mutatható ki. A vizsgálatban részt vevő ‘egészséges elhízottak’ több mint 51 százalékának romlott az állapota húsz év alatt, miközben csak 11 százalékuk veszített a testsúlyából és vált egészségesebbé. A maradék 38 százalék elhízott és egészséges maradt a tanulmány húsz éve alatt.

Joshua Bell, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta: az volt a feltevés, hogy az egészséges elhízottak tartósan megőrzik jó egészségi állapotukat, ám ez nem bizonyult igaznak, többségük mutatói hosszú távon romlottak.

A 2521 résztvevő közül a vizsgálat kezdetekor 181-en voltak elhízottak, közülük 66-an tartoztak az egészséges elhízott kategóriába. Öt évvel később az utóbbiak 32 százalékának romlottak az eredményei. Tíz évvel a vizsgálat kezdete után az akkor egészséges elhízottak 41 százaléka, húsz év után 51 százaléka nem volt egészségesnek tekinthető.

‘Az egészséges elhízottak esetében nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata, mint a normális testsúlyú egészséges embereknél’ – következtetett Bell.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 35,7 százaléka volt elhízott 2010-ben az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint.

MTI/Oldalas magazin archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…