Átólzéig Az elhízás legyőzésének kulcsát jelentheti a zsír ízének azonosítása Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-07-29 5 perc átlagos olvasási idő 0 982 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az elhízás legyőzésének kulcsát jelentheti a zsír ízének azonosítása Amerikai szakembereknek sikerült azonosítaniuk a zsír ízét, ami kulcsszerepet játszhat az elhízás és a szívbetegségek elleni harcban, valamint a hatékony zsírpótlók előállításában. A kutatók szerint a zsírnak egyedi íze van (oleogustus), és immár hatodikként csatlakozott a keserű, az édes, a sós, a savanyú és az umami alapízek mellé – olvasható a The Independent című brit napilap online kiadásában. (Az umami az ötödik alapíz, mely a húséhoz áll közel.) Az amerikai Purdue Egyetem táplálkozási kutatóközpontjának vezetőjeként dolgozó Richard Mattes szerint a zsír ízének azonosítása egy sor jelentős egészségi előnnyel jár. Mint fogalmazott, nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben vonzóbbá tehet bizonyos ételeket, éppúgy, ahogy a keserű íz önmagában kellemetlen, ám megfelelő mennyiségben növelheti a bor és a csokoládé nyújtotta ízélményt. A jelenlegi zsírpótlók nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel állagukban ugyan igen, de ízükben nem hasonlítanak a zsírra. Az ételválasztásunkat gyakran az olyan emlékeinkre alapozzuk, hogy miként éreztük magunkat egy-egy ennivaló elfogyasztása után és a zsír íze talán hozzájárul ezekhez a gondolattársításokhoz. A Chemical Senses című folyóiratban közölt tanulmány készítői a zsír alapvető építőköveit jelentő nem-észterezett zsírsavak (NEFA), azaz szabad zsírsavak ízérzetét vizsgálták. Az önkéntesek bevonásával végzett teszteken orrcsipeszt adtak a résztvevőkre, majd azonos állagú – tehát csak ízében különböző – mintákat, köztük nem-észterezett zsírsavakat kóstoltattak velük. Az eredmények alapján a résztvevő nők és férfiak teljesen egyedinek, a többi íztől eltérőnek érezték a zsír ízét. Mattes szerint sokan keserűként vagy irritálóként és egyértelműen kellemetlenként írták le. A szakember szerint a vizsgálatot nehezítette, hogy nem létezik pontos, tudományos leírása az érzéki benyomásnak. (https://www.independent.co.uk/news/science/scientists-have-discovered-the-taste-of-fat-and-say-it-could-hold-the-key-to-tackling-obesity-10400174.html)
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő …
Tejszínes, sonkás tészta Tejszínes, sonkás tészta Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg széles metélt 35 dkg …
A táplálkozás befolyásolja az immunrendszert Egészséges táplálkozással jól lehet befolyásolni az immunrendszert – mondta Erdélyi Alíz dietetikus az M1 …