Főoldal Hírek Átólzéig 19,5 százalékra csökkenhet a vendéglátó üzletek zenei jogdíja

19,5 százalékra csökkenhet a vendéglátó üzletek zenei jogdíja

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,214
 ehaccp_topbanner3.jpg

Átlagosan 19,5 százalékkal csökkentené az Artisjus a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat jövőre!

(MTI) – A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) üdvözli a lépést, azonban a mértéket kevesli, legalább 50 százalékos mérséklést javasol – közölte a BKIK szerdán az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy október 21-én jelentette be az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület: 19,5 százalékkal csökkentené a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat jövőre.
A BKIK hangsúlyozza, hogy a két szervezet évek óta egyeztet a csökkentésről.
A közlemény szerint a BKIK legalább 50 százalékos csökkentést javasol, és kéri az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületet a csökkentés mértékének újragondolására.
A mikro-, kis- és középvállalkozásokat terheli elsősorban az Artisjus és egyéb szerzői jogvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek által megállapított díjak. Az ezek beszedésére vonatkozó eljárás a turizmusra is negatívan hat. Bár a főváros turizmusa az elmúlt évben és idén is javulni látszik, a szálláshely foglalás növekedés mögött mind a mai napig elmarad a vendéglátás forgalmának javulása – áll a közleményben.

Éppen ezért a BKIK szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a vendéglátó vállalkozások versenyképességének javítására. A szerzői jogvédő szervezetek tevékenysége azonban ezzel ellentétes, mert nemzetközi összehasonlításban a tervezett csökkentéssel együtt is aránytalanul magas az a díj, amelyet a vendéglátó-ipari üzletektől szednek be.
Emellett azoknak a feltételeknek a meghatározására is szükség van, hogy ki, mikor és milyen mértékben, valamint feltételek mellett köteles díjat fizetni. A mostani rendszer egyaránt kedvezőtlen a turizmusban tevékenykedő vállalkozások, a jogdíj jogosultak és az élőzene szolgáltató vállalkozások számára is.
Szakmai szervezetek kedden üdvözölték a zenei jogdíjak átlagosan 19,5 százalékos, jövőre tervezett csökkentését. Erről a Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára beszélt az MTI-nek.
Az Artisjus közlése szerint a díjszabástervezetről a végső döntés a közigazgatási és igazságügyi miniszter hatásköre, decemberre várható a jóváhagyás. A tervezet szerint a szerzők, előadók és kiadók csökkentik, egyben egyszerűsítik tarifarendszerüket: a javaslat a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe. A jogvédő iroda szerint ezzel megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitva tartási idő súlya is csökken.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…