Főoldal Hírek Átólzéig 19,5 százalékra csökkenhet a vendéglátó üzletek zenei jogdíja

19,5 százalékra csökkenhet a vendéglátó üzletek zenei jogdíja

6 perc átlagos olvasási idő
0
931
 ehaccp_topbanner3.jpg

Átlagosan 19,5 százalékkal csökkentené az Artisjus a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat jövőre!

(MTI) – A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) üdvözli a lépést, azonban a mértéket kevesli, legalább 50 százalékos mérséklést javasol – közölte a BKIK szerdán az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy október 21-én jelentette be az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület: 19,5 százalékkal csökkentené a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat jövőre.
A BKIK hangsúlyozza, hogy a két szervezet évek óta egyeztet a csökkentésről.
A közlemény szerint a BKIK legalább 50 százalékos csökkentést javasol, és kéri az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületet a csökkentés mértékének újragondolására.
A mikro-, kis- és középvállalkozásokat terheli elsősorban az Artisjus és egyéb szerzői jogvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek által megállapított díjak. Az ezek beszedésére vonatkozó eljárás a turizmusra is negatívan hat. Bár a főváros turizmusa az elmúlt évben és idén is javulni látszik, a szálláshely foglalás növekedés mögött mind a mai napig elmarad a vendéglátás forgalmának javulása – áll a közleményben.

Éppen ezért a BKIK szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a vendéglátó vállalkozások versenyképességének javítására. A szerzői jogvédő szervezetek tevékenysége azonban ezzel ellentétes, mert nemzetközi összehasonlításban a tervezett csökkentéssel együtt is aránytalanul magas az a díj, amelyet a vendéglátó-ipari üzletektől szednek be.
Emellett azoknak a feltételeknek a meghatározására is szükség van, hogy ki, mikor és milyen mértékben, valamint feltételek mellett köteles díjat fizetni. A mostani rendszer egyaránt kedvezőtlen a turizmusban tevékenykedő vállalkozások, a jogdíj jogosultak és az élőzene szolgáltató vállalkozások számára is.
Szakmai szervezetek kedden üdvözölték a zenei jogdíjak átlagosan 19,5 százalékos, jövőre tervezett csökkentését. Erről a Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára beszélt az MTI-nek.
Az Artisjus közlése szerint a díjszabástervezetről a végső döntés a közigazgatási és igazságügyi miniszter hatásköre, decemberre várható a jóváhagyás. A tervezet szerint a szerzők, előadók és kiadók csökkentik, egyben egyszerűsítik tarifarendszerüket: a javaslat a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe. A jogvédő iroda szerint ezzel megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitva tartási idő súlya is csökken.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttermeknek

Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az étt…