Főoldal Hírek Színes Agrárminisztérium: a hungarikum a magyarság csúcsteljesítménye

Agrárminisztérium: a hungarikum a magyarság csúcsteljesítménye

5 perc átlagos olvasási idő
0
536
 ehaccp_topbanner3.jpg

A hungarikum olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye – idézte a törvényt V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram képzése keretében tartott előadása során, Budapesten.

A miniszteri biztos hozzátette, nélkülözhetetlen az értékorientált gondolkodás, amely eszközként használható nemcsak társadalomépítésre, hanem gazdaságfejlesztésre, valamint nemzetkép-formálásra is. Nemzeti értékeink a magyarság legszebb arcát rajzolják meg, hagyományait mutatják be és tartják életben. A hagyomány élő, átszövi a mindennapjainkat. A hungarikumok, illetve a nemzeti értékek nem azt mutatják meg milyen volt a magyar, hanem azt, hogy milyen most, illetve milyen lehetne. Éppen ezért a hagyományok és modernitás jegyében az Agrárminisztérium létrehozta a „folkTREND!” programot, amelynek keretében többek között a magyarság hagyományos öltözködési kultúráját, népi motívumait felvonultató divatbemutatót rendez. Ennek célja, hogy a népi hagyományokat a mai modern ember számára is viselhetővé tegye – folytatta.

V. Németh Zsolt beszélt a „Mi, magyarok” 200 részes rádióműsorról is, amely kétperces részekben mutatta be a Hungarikumok Gyűjteményében, illetve a Magyar értéktárban szereplő értékek mellett a magyarság szellemi, anyagi alkotásait, az ember és a természet által létrehozott értékeket, feltalálóink és sportolóink kiemelkedő életművét.

A nemzeti összetartozás jegyében fontos a külhoni nemzetrész értéktárában fellelhető nemzeti értékek összessége, ezért „Hiszek egy hazában” című 200 részes rádióműsor is készült – tette hozzá.

Az „Elindultam szép hazámból” pedig az országot elhagyó magyarság szellemi, kulturális, tudományos sikereit bemutató rádióműsor, amely különböző, nemzetünk jó hírnevét öregbítő életutakat mutatott be. Az előadás után az ösztöndíjasok a „Mi, magyarok” című kiadvány angol nyelvű változatával térhettek haza.

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…