Főoldal Hírek Kultúra A Kárpát-medencei magyar kultúrát és gasztronómiát mutatja be a 15. Hungarikum Napok Nagyszebenben

A Kárpát-medencei magyar kultúrát és gasztronómiát mutatja be a 15. Hungarikum Napok Nagyszebenben

6 perc átlagos olvasási idő
0
27
Oldalas magazin
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kolozsvár, 2024. július 4., csütörtök (MTI) – A Kárpát-medencei magyar kultúrát és gasztronómiát mutatja be a július 4-7. között tartandó 15. Hungarikum Napok Nagyszebenben: a szórványbeli rendezvényre Erdélyből, Magyarországról, Szlovéniából és Szlovákiából is érkeznek vendégek.

    A magyaros ízeket és magyar kultúrát egyaránt népszerűsítő Hungarikum Napok idén is szabadtéren, az ASTRA Múzeum skanzenjében zajlik. A program szerint a fesztivál nyitórendezvényét csütörtökön 19 órától tartják a nagyszebeni Belvárosi Szentháromság római katolikus templomban, ahol az ünnepi műsort Veszprém Város Vegyeskara biztosítja.


    Serfőző Levente, a szervező HÍD – Szebeni Magyarok Egyesület elnöke a Krónikaonline.ro portálnak úgy nyilatkozott, hogy bár a dél-erdélyi városban már kevesebb mint 2000 magyar él, a Hungarikum Napokra három-négy nap alatt tízezren látogatnak el, ebből több ezren nem magyarok.


    Felidézte, hogy az egyesület az Ars Hungarica kulturális fesztivált és az Ars Sacra egyházzenei fesztivált is szervezi. “A Hungarikum Napok és az Ars Hungarica is gyakorlatilag ugyanazt a vonalat erősíti, hogy a szórványok szórványában a magyar jelenlét mindenkit vonzó módon nyilvánuljon meg” – fogalmazott a főszervező.


    A 15. Hungarikum Napok fő attrakciója a szombati főzőverseny, melyre 28 csapat nevezett be a Kárpát-medence különböző településeiről. Az Erdélyből, Magyarországról, Szlovéniából és Szlovákiából érkező amatőr csapatok . bográcsban készült magyar ételek elkészítésével versenyeznek, és versenyen kívül desszertekkel is készülnek.


    Vasárnap a zsűri séfjei a magyar konyha világát mutatják be. Tizenkét féle fogás készül, a többi között kakas- és malacpörkölt, magyaros nyúlleves, nagyszebeni bográcsos, csöröge, baranyai sokacbab gazdagon, haluska. A hagyományos, magyaros ízeket az őstermelők és kézművesek utcájában is megtalálják a látogatók, ahol mintegy 50 árus kínálja portékáit.


    A kulturális programot a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkezett fellépők biztosítják, a többi között a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület Nyíregyházáról, a Dobronaki Nótázók Muravidékről, az Árvalányhaj népdalkórus és a Dió Héj Citera zenekar Felvidékről. Az Erdélyi Dudás Rend koncertekkel és középkori játékokkal szórakoztatja a közönséget, a Kovászna megyei Zöld Fenyő Néptáncegyüttes mezőségi, felcsíki és széki táncokat ad elő.


    A Hungarikum Napok szombaton és vasárnap gyermekfoglalkozásokat is kínál.


    A fesztivál pénteken 12 és 20, szombaton 8 és 20, vasárnap 8 és 18 óra között látogatható.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Krisna-völgyi búcsút tartanak Somogyvámoson

A népi mesterségek és a fenntarthatóság a fő témája a Krisna-völgyi búcsúnak, amelyet júli…