Főoldal Hírek Átólzéig A rendszeres testmozgás előnyei

A rendszeres testmozgás előnyei

11 perc átlagos olvasási idő
0
6,323
 ehaccp_topbanner3.jpg

A rendszeres testmozgás előnyei

 

A rendszeresen végzett testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár, pozitív hatásai jótékonyan  befolyásolják szervezetünket.

A fizikai aktivítás :bármiféle izomösszehúzódásal járó testmozgás, amely az energiaráfordítást a nyugalmi szint fölé emeli és ezáltal kalóriát égetünk.Összefügg az egészséggel és az életminőséggel, valamint magában foglal számos sport- és szabadidős aktivitást ,edzést.Illetve olyan mindennapi tevékenységeket is, mint a gyaloglást, házimunkát ,kertészkedést,kutyasétáltatást és más fizikai igénybevételt jelentő munkákat, mint például az építkezés.

A tudatosan felépített és végzett rendszeres testmozgás is  fizikai aktivitás. Számos formája létezik a mai világban, lehetőség van csapatsportokban, edzőtermi gépek között, fitnesszben: aerobikban, speciális, eszközös órákon pl:Trx, funkcionális edzés, pilates stb.

 

Szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai:

 

 • 1.Kimutatták, hogy a testmozgás oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos. Elősegíti ugyanis a hangulatjavító szerotonin, valamint a fájdalomcsillapító és általános jó érzést okozó endorfinok felszabadulását az agyban.
 • 2.Fokozza a vérkeringést, így több oxigén és tápanyag áramlik a bőr sejtjeihez. Az izzadás pedig – amely a testmozgás hatására fokozódik – lehetővé teszi, hogy a szervezet a bőrön keresztül szabaduljon meg a felesleges anyagok egy részétől.
 • 3.A rendszeresen végzett testmozgás hatására nő a tüdő vitálkapacitás, javul a légzés.
 • 4.Rendszeres fizikai aktivitás hatására a szívizom megerősödik, nő a szív teljesítőképessége. A szív több vért képes egy szivveréssel kipumpálni.Az aktív életet élőknél ráadásul kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.
 • 5.Tanulmányok igazolták, hogy a rendszeresen végzett testedzés hatására csökken az emlőrák kialakulásának valószínűsége a nőknél.
 • 6.A megfelelő intenzitású ,mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert.
 • 7.Rendszeresen végzett mozgás hatására bizonyítottan csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, illetve akiknél ez már fennáll, ott jelentős javulás érhető el.
 • 8.A vérben található HDL (jó) koleszterin szintje nő, míg az LDL (rossz) koleszterin szintje csökken a rendszeres testmozgás hatására. Az artériák falán így nem keletkeznek zsírt és egyéb anyagokat tartalmazó lerakódások. Így csökken a vérrögök kialakulásának kockázata a szív-koszorúerekben, amely szívinfarktushoz vezethet, illetve az agyat ellátó artériákban, amely pedig stroke-ot okozhat.
 • 9.Rendszeresen végzett testmozgással megelőzhető, illetve kordában tartható a 2-es típusú cukorbetegség. Ha mozgunk, az inzulin jobban ki tudja fejteni a hatását, így a vércukorszint ellenőrzés alatt tartható.
 • 10.Csökken a vastag és végbél daganatok kialakulásának esélye, megszűnik a székrekedés. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a felgyorsul az anyagcsere és  táplálék áthaladása a bélcsatornán.
 • 11.A rendszeres, közepes intenzitású aerob edzés bizonyítottan jó hatással van mindkét nemben a libidóra és a szexuális teljesítményre.A rendszeres testmozgás hozzájárul a hímvesszőt ellátó artériák általános jó állapotának fenntartásához
 • 12.A gravitáció ellen ható mozgások és gyakorlatok, mint a futás, lépcsőzés, súlyzózás, segítenek a csonttömeg megtartásában, így megelőzhető, illetve mérsékelhető a csontritkulás.
 • 13.A rendszeres edzés hatására megerősödnek az izmaink. Ennek következtében a csontok védettek lesznek a sérülésektől. A fejlettebb izomzat ugyanakkor stabilitást ad, javítja az egyensúlyt és a koordinációt. Ez utóbbinak különös jelentősége van az időskori elesések megelőzésében.
 • 14.A rendszeres testmozgás beolajozza az ízületeket, ezáltal csökken az ízületi fájdalom és merevség. Ezen kívül az ízületi gyulladás esetén növeli a hajlékonyságot és az izomerőt.
 • 15Az elhízás megelőzésében és kezelésében is fontos szerepe van a rendszeres testmozgásnak.Segítségével elégethetők a felesleges kalóriák, így azok nem rakódnak le a zsírraktáraiban, illetve a testsúlycsökkentéshez szükséges kalóriadeficit előállításában a diéta mellett a másik fontos tényező.

 

 Pár ok ami talán megerősít mindenkit a mozgás és egészséges életre való törekvésben!

A minőség élet leéléséhez hozzá tartozik az megfelelő étkezés és mozgás is.

Add meg a testednek ami jár neki és ez a tiszta jó minőségű étel és a jól felépített számodra megfelelő  mozgásforma!


Strobli Mariann

aerobik edző,body-balls oktató,
get-fitt instructor,capoeira aerobik edző,
pilates oktató,életmódtanácsadó -wellness instructor,
várandós torna oktató,

www.marafitness.hu 

 

egészségkalauz/Pixabay

 

 
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…