Főoldal Hírek Átólzéig A munkahelyi jóllét versenyre kel az anyagi megbecsültséggel

A munkahelyi jóllét versenyre kel az anyagi megbecsültséggel

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,181
 ehaccp_topbanner3.jpg

Bár a hazai munkavállalók elsődlegesen versenyképes fizetésre vágynak, amely, ha nem teljesül, fontos indikátora a váltásuknak, azonban az olyan szociális tényezők, mint kedvező légkör, vagy kiegyensúlyozott társas kapcsolatok is kulcsfontosságúak a munkavállalók számára – derült ki a Kutatópont Kft. szeptemberben végzett 18+ hazai lakosságra reprezentatív 2000 fős kutatásából.

 

A Kutatópont közleménye szerint a vizsgált 18 évnél idősebb, a munkaerőpiacon aktív lakosság átlagosan közel három alkalommal (2,89) vált munkahelyet élete során. Az aktív munkavállalók, akik hátuk mögött hagytak már munkahelyet, elsődlegesen a jobb anyagi megbecsülés okán (47 százalék) választották a járatlan utat.

 

A hazai aktív munkavállalók harmada (33 százalék) tartozik azon szerencsések közé, akik tökéletesen megtalálták a számításukat karrierjük tekintetében, és egy kecsegtetőbb bér sem ingatja meg jelenlegi munkáltatójukkal szembeni lojalitásukat. Azon válaszadók, akik anyagi fejlődés esetén megfontolnák a váltást, azok átlagosan 30 százalékos bérnövekedés esetén intenének búcsút a megszokottnak.

 

A racionális szempontok, mint növekvő anyagi megbecsültség, vagy a kényszerűségből történő váltás mellett, a munkavállalók 14 százaléka a kedvezőtlen munkahelyi kapcsolatokat nevezte meg a legutóbbi váltása indikátoraként. A 30-49 évesek az átlagnál érzékenyebben reagálnak a munkahelyi rossz légkörre, a vizsgált aktív 40-49 évesek 19 százaléka a kedvezőtlen munkatársi kapcsolatokkal indokolta a legutóbbi munkahelyváltását.

 

Forrás: pixabay.com

 

Vajon milyen elvárásokat támasztanak egy munkahellyel szemben a hazai 18 évnél idősebb aktív munkavállalók?

A versenyképes fizetés (4,56) és a munka-magánélet egyensúlya (4,51) mellett két szociális szempont kap helyet a képzeletbeli dobogón (1-5-ös skálán értékeltek), a munkavállalók a megfelelő munkahelyi légkörre (4,51), valamint a jó munkahelyi csapatra (4,49) vágynak a leginkább az elsődleges szociális térben – mondta Rabcsánszki Laura, a Kutatópont médiakutatás igazgatója. A kutatás tanulságai alapján, a 30-39 évesek az átlagnál jobban igénylik a munkahelyi kihívásokat, körükben az érdekes munka, a folyamatos képzés, valamint a karrier-építési lehetőség szempontok dominánsabbak a vágyott munkakörnél.

 

OPH Kép: pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…