Főoldal Hírek Színes KSH: májusban 11,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma

KSH: májusban 11,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma

4 perc átlagos olvasási idő
0
238
 ehaccp_topbanner3.jpg

Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 12,0, naptárhatástól megtisztítva 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a tavaly májusihoz viszonyítva.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,7 százalékkal emelkedett a forgalom.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának átlagosan 9,5 százalékos növekedésén belül az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 54,0 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 35,0 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 11,5, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 9,4, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 7,9, valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,1 százalékkal növekedett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4 százalékkal csökkent tavaly májushoz viszonyítva.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 11 százalékkal növekedtek.

Az év első öt hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 11,6 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 14,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 31,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

OPH/Pixabay

  • Korán zárnak a boltok december 24-én

    A legnagyobb üzletláncok – Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar, Tesco – üzletei néhány …
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy me…