Főoldal Hírek Csőposta A munkaadók 19 százaléka létszámbővítést tervez 2017 első negyedévében egy felmérés szerint

A munkaadók 19 százaléka létszámbővítést tervez 2017 első negyedévében egy felmérés szerint

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,278
 ehaccp_topbanner3.jpg

    A magyar munkaadók 19 százaléka létszámbővítést, 4 százalékuk elbocsátást tervez, 73 százalékuk viszont semmiféle változtatásra nem készül 2017 első negyedévében – derül ki a ManpowerGroup munkaerő piaci szolgáltató cég 750 munkaadó bevonásával készített legfrissebb Munkaerő-piaci felméréséből, amit kedden jutattak el az MTI-nek.

 

    A munkaerő piaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 17 százalék. A felvételi szándék enyhén emelkedett az előző negyedévhez és az előző év azonos időszakához képest. 


    A felmérés szerint a munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet az építőiparból jelentették, ahol a mutató értéke elérte a plusz 26 százalékot, valamint jelentős bővülés várható a kereskedelemben is. Változatlanul jók a kilátások a gyártás, raktározás és kommunikáció, valamint a vendéglátás területén, mindkét szektor plusz 21 százalékos mutatóval rendelkezik. A legkevésbé optimista várakozásokat a köz- és szociális szférából (9 százalék), a mezőgazdaság, vadászat erdészet és halászat (10 százalék) területéről és a közüzemi szolgáltatások (3 százalék) szektorából jelezték.


    A munkaadók munkaerő felvételi kedve az előző negyedévhez viszonyítva kilenc szektorból hétben emelkedett, a legnagyobb mértékben, 17 százalékponttal az építőiparban, míg 12 százalékponttal a kereskedelemben. Ugyanakkor két ágazatban: a gyártás, valamint a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területein romlottak a kilátások. 


    A közlemény idézi Horváth Miklóst, a ManpowerGroup magyarországi marketing vezetőjét, aki kifejtette: az építőiparban és a kereskedelemben a legjelentősebb a munkaerő felvételi kedv a vállalkozók körében, amely az iparágakat sújtó munkaerő hiányból adódik. Mindez az érintett szektorokban továbbra is a versenyképességet veszélyezteti, és a cégek a munkavállalókat egymástól próbálják elcsábítani – tette hozzá. 


    A területi összehasonlításban a munkaerő felvételi kedvet tekintve a következő három hónapban a legnagyobb mértékű bővülést az észak-alföldi régióban várják 22 százalékos értékű mutatóval, ahol az előző negyedévhez képest 21 százalékpontos növekedés történt. A legkisebb mértékű bővülésre a közép-magyarországi régióban számítanak a munkáltatók 8 százalékkal.


    A kutatásban résztvevő munkaadókat 4 kategóriába sorolták: a mikro vállalkozások kevesebb, mint 10 alkalmazottal, a kisvállalkozásoknál 10-49 munkavállalóval dolgoznak, a közepes méretű cégeknél 50 és 249 között van az alkalmazotti létszám, 250 dolgozó fölött számít egy vállalkozás nagynak – ismertették.


    A felmérés szerint 2017 első negyedévében mindegyik kategóriában létszám bővülésre számítanak a munkaadók, a legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál (plusz 22 százalék), a legkisebb mértékben (plusz 14 százalék) pedig a mikro vállalkozásoknál.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…