Főoldal Hírek Kultúra A modernkori kézművesség újjáélesztésére indult együttműködés

A modernkori kézművesség újjáélesztésére indult együttműködés

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,005
 ehaccp_topbanner3.jpg

Öt európai ország nyolc múzeuma, régészeti intézménye működik együtt egy európai uniós projekt keretében annak érdekében, hogy az európai bronzkori kerámiaművességből nyert inspirációkkal segítsék a modern kori kézművesség újjáélesztését – közölte a debreceni Déri múzeum, a program egyik magyar résztvevője pénteken az MTI-vel.

 

Közleményük szerint az Európai Bizottság Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynöksége (EACEA) által támogatott, több mint 104 ezer euró (mintegy 33 millió forint) költségvetésű együttműködési projekt július 1-jén indult a spanyolországi La Bastida régészeti lelőhely Baráti Köre (ASBA, Totana) vezetésével. A projekt hivatalos megnevezése Crafting Europe in the Bronze Age and Today (CRAFTER), célja, hogy az európai bronzkori kerámiaművességből nyert inspirációkkal segítse a modernkori kézművesség újjáélesztését.

 

A CRAFTER projekt a Kreatív Európa Program keretében valósul meg, kapcsolódva az Európai Kulturális Örökség Éve 2018 programsorozathoz. A program célja, hogy az európai kulturális örökséget közös, megőrzendő értékként kezelje, és erősítse az Európához tartozás érzését.

 

A CRAFTER öt európai ország nyolc intézményének – a Barcelonai Autonóm Egyetem és Mula város önkormányzata (Spanyolország), az EXARC (Hollandia), a Hallei Őstörténeti Múzeum (Németország), a Paracini Városi Múzeum (Szerbia) és a debreceni Déri Múzeum, valamint a budapesti MTA BTK Régészeti Intézet – együttműködésével jön létre.

 

A Déri múzeum közleménye szerint a projekt másfél éven át, 2019 végéig tart. Elsőként a résztvevő országok kulturális örökséggel foglalkozó szakemberei és a helyi kézművesek, alkotók témával kapcsolatos tapasztalatcseréjére kerül sor 2018 őszén az Európai Kulturális Örökség Éve keretében. Ezt követően spanyol, német, magyar és szerb keramikus mesterek újra alkotják a bronzkori Európa kiemelkedő régészeti kultúráinak (El Argar, Délkelet-Spanyolország; Únetice/Aunjetitz, Közép-Európa; Füzesabony, Kelet-Magyarország; Vatin/Vattina, Észak-Szerbia) legszebb kerámia edényeit.

 

A folyamatról négy dokumentumfilm készül, bemutatva az őskori kerámiaművesség örökségét és a mai kézművesség hagyományait. A CRAFTER projekt negyedik fő célkitűzése 2019 végén valósul meg, amikor négy helyszínen (Spanyolország, Németország, Magyarország, Szerbia) párhuzamosan megrendezett eseményeken a nagyközönség elé kerülnek az edénymásolatok, a dokumentumfilmek, és a régészeti hátteret bemutató kiállítások – közölte a múzeum.

 

MTI Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …