Főoldal Hírek Átólzéig A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján

A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján

7 perc átlagos olvasási idő
0
163
 ehaccp_topbanner3.jpg

Március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d’Or európai válogatójának, melynek tétje a lyoni döntőre való továbbjutás volt. A magyar csapat nemcsak biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjén – amelyre 2025 januárjában kerül majd sor –, hanem a legjobb tálnak járó különdíjat is hazahozhatta.

2022-ben a Budapesten rendezett Bocuse d’Or európai válogatón derült ki, hogy a következő versenynek Trondheim ad majd otthont. A kötelező alapanyagok – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. Idén azonban a tányértéma volt hús alapú; rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a frøyai fésűkagyló voltak kötelező elemei.

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstolózsűri-tag egyben) pedig Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból. A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték. Ehhez természetesen kellett a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tréningezése is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

A METRO Nagykereskedelem hosszú évek óta támogatja a megmérettetésen induló csapatok felkészülését kiváló minőségű alapanyagokkal, támogatva ezzel a sokszínű hazai gasztronómia fejlesztését és a fiatal séftehetségek kibontakozását.

A Bocuse d’Or európai döntőjén ezúttal is taroltak a skandináv országok. Íme a helyezések:

  • A legjobb tál: Magyarország
  • A legjobb tányér: Egyesült Királyság
  • A legjobb commis: Svédország
  • 3. helyezett: Norvégia
  • 2. helyezett: Svédország
  • 1. helyezett: Dánia

A felkészítést végző Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook oldalán minden információ megtalálható a versenyételekről. Az előkelő európai helyezéssel a lehető legkomolyabb felkészülés veszi kezdetét néhány hónap múlva – a METRO pedig ahogy eddig, ezúttal is alapanyagokkal segíti annak eredményességét.

Szívből gratulálunk az immár döntős Bocuse s’Or magyar csapatnak!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…