Főoldal Hírek Kultúra Élőben jelentkezik a Müpa

Élőben jelentkezik a Müpa

6 perc átlagos olvasási idő
0
597
 ehaccp_topbanner3.jpg

Beethoven II. és V. szimfóniája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában Philippe Herreweghe vezényletével kedden a Müpában, a koncertet élőben közvetítik.

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző életművéből ízelítőt nyújtó videosorozattal jelentkezett a nyár elején a Müpa. A Beethoven250Challenge a komponista húsz jelentős alkotását mutatta be – közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A sorozat ráadásaként egy teljes mértékben Beethovennek szentelt szimfonikus programmal várják a közönséget kedden este, amelyen a régizene és a historikus előadásmód egyik legelismertebb alakja, Philippe Herreweghe a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégkarmestereként vezényli Beethoven II. és V. szimfóniáját. A koncert a Müpa a Facebook-oldalán és a YouTube-csatornáján követhető.

A Müpa júniusban indult és november 13-án zárult videósorozata azzal a céllal jött létre, hogy Beethoven kivételes alkotásai révén közelebb juttassa a klasszikus zenét a közönséghez, legyen szó kezdő vagy rutinosabb hangversenylátogatókról. Az intézmény archívumából válogatott koncertfelvételek részletein keresztül az érdeklődők szórakoztató zenetörténeti érdekességeket és izgalmas kulisszatitkokat ismerhettek meg, hogy ezek által kapjanak kedvet a színes, de sokak számára felfedezésre váró világhoz. A húsz részből álló, összesen száz percnél is hosszabb ismeretterjesztő anyag a Müpa közösségi oldalain keresztül eddig több mint hatszázezer emberhez jutott el, akik így összességében több mint huszonhétezer órát töltöttek a képernyők előtt Beethoven zenei világába feledkezve.

A Müpa Youtube-csatornáján teljes egészében visszanézhető sorozatból a közönség megtudhatta például, hogy mi az a szabadító opera, és fény derült arra is, hogy a zeneszerzők körében milyen babona köthető a kilences számhoz.

A felvételeken az idei koncertszezonban az évad művésze címet viselő Várdai István mellett olyan művészekkel és együttesekkel találkozhattak a nézők, mint Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Vásáry Tamás, Würtz Klára, Giovanni Antonini és a Bázeli Kamarazenekar, Gyenyisz Macujev, Kobajasi Kenicsiró, Maxim Vengerov és a MÁV Szimfonikus Zenekar, Shai Wosner, valamint Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg.

OPH/MTI/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…