Főoldal Hírek Átólzéig Agyő paleo, jön a viking-diéta!

Agyő paleo, jön a viking-diéta!

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,390
 ehaccp_topbanner3.jpg

Agyő paleo, jön a viking-diéta!

Az új északi diéta repceolajra cseréli az olívát, illetve teljes kiőrlésű gabonán és gyökérzöldségeken alapszik. Elveit két dán séf dolgozta ki, akik friss húst és halféléket is előírnak a különleges étrendben.

A mediterrán diétával ellentétben, amely fehér kenyeret, tésztát és polentát is tartalmaz, a viking változat kizárja a finomított gabonát és a feldolgozott élelmiszereket. Olívaolaj helyett hidegen sajtolt repcét alkalmaz, amely omega-3 tartalmánál fogva sokkal egészségesebb – taglalta Kate Christensen, a Vogue újságírója, aki két hét alatt két kilót adott le az új étrenddel. A viking diéta 2004-ben indult hódító útjára a koppenhágai Noma étteremből, ahol a tengeri moszatos és angolnás előételek további ihletet adtak a szakácsoknak. A Vogue újságírója az ugyancsak dán Trine Hahnemann könyve alapján állította össze az étrendjét, amely vadhúst és tenger gyümölcseit is tartalmaz.

(kép: i8nyc.com)

Az Északi Miniszterek Tanácsának 2005-ös ajánlása alapján az ideális étrend heti három húsvacsorát, két tenger gyümölcseit és két vegetáriánus menüt tartalmaz, amelyet gyökérzöldségek, leveles zöldek, magvak, bogyósok, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék egészítenek ki. A viking étrend méltó ellenfele lehet a tavalyi év slágereként berobbant paleolitnak, amelyben nincs gabona és alkohol, viszont több húst engedélyez. „Mindössze két hét alatt zökkenőmentesen belerázódtam a viking diétába. Egészségtudatossá tett, nem csupán táplálkozás-tudatossá. Jobban aludtam, jóllaktam, és nem sóvárogtam étel után” – írta Christensen. 2014-ben Dr. Thomas Meinart Larsen, a Koppenhágai Egyetem munkatársa 181 elhízott felnőtt bevonásával kimutatta, hogy a viking étrend közel ötkilós fogyást eredményezett fél év alatt a hagyományos dán diéta másfél kilójával szemben.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…