Főoldal Hírek Átólzéig Agyő paleo, jön a viking-diéta!

Agyő paleo, jön a viking-diéta!

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,126
 ehaccp_topbanner3.jpg

Agyő paleo, jön a viking-diéta!

Az új északi diéta repceolajra cseréli az olívát, illetve teljes kiőrlésű gabonán és gyökérzöldségeken alapszik. Elveit két dán séf dolgozta ki, akik friss húst és halféléket is előírnak a különleges étrendben.

A mediterrán diétával ellentétben, amely fehér kenyeret, tésztát és polentát is tartalmaz, a viking változat kizárja a finomított gabonát és a feldolgozott élelmiszereket. Olívaolaj helyett hidegen sajtolt repcét alkalmaz, amely omega-3 tartalmánál fogva sokkal egészségesebb – taglalta Kate Christensen, a Vogue újságírója, aki két hét alatt két kilót adott le az új étrenddel. A viking diéta 2004-ben indult hódító útjára a koppenhágai Noma étteremből, ahol a tengeri moszatos és angolnás előételek további ihletet adtak a szakácsoknak. A Vogue újságírója az ugyancsak dán Trine Hahnemann könyve alapján állította össze az étrendjét, amely vadhúst és tenger gyümölcseit is tartalmaz.

(kép: i8nyc.com)

Az Északi Miniszterek Tanácsának 2005-ös ajánlása alapján az ideális étrend heti három húsvacsorát, két tenger gyümölcseit és két vegetáriánus menüt tartalmaz, amelyet gyökérzöldségek, leveles zöldek, magvak, bogyósok, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék egészítenek ki. A viking étrend méltó ellenfele lehet a tavalyi év slágereként berobbant paleolitnak, amelyben nincs gabona és alkohol, viszont több húst engedélyez. „Mindössze két hét alatt zökkenőmentesen belerázódtam a viking diétába. Egészségtudatossá tett, nem csupán táplálkozás-tudatossá. Jobban aludtam, jóllaktam, és nem sóvárogtam étel után” – írta Christensen. 2014-ben Dr. Thomas Meinart Larsen, a Koppenhágai Egyetem munkatársa 181 elhízott felnőtt bevonásával kimutatta, hogy a viking étrend közel ötkilós fogyást eredményezett fél év alatt a hagyományos dán diéta másfél kilójával szemben.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Erős lehet az őszi szálláshelyszezon

Erős lesz az őszi szezon a szálláshelyeken, a jelenlegi adatok alapján a szeptemberi és ok…